Veghel, 21 april 2016

Verse kip bij Jumbo 100% plofkipvrij

Jumbo ontvangt Agrofoodpluim voor Nieuwe Standaard Kip
Vanaf vandaag is het zover: de verse kip bij Jumbo is 100% plofkipvrij. Nieuwe Standaard Kip – de kip met meer ruimte en natuurlijk daglicht – heeft de reguliere kip bij Jumbo in het verse kipschap volledig vervangen. Daarnaast ontving Jumbo op deze bijzondere dag de Agrofoodpluim: dé aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Brabant voor initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van Brabant als een van de meest duurzame en innovatieve agrofoodregio’s van Europa.

Directeur Commercie Ed van de Weerd van Jumbo: “Wij zijn als familiebedrijf enorm trots op het feit dat in het verse kipschap bij Jumbo nu geen plofkip meer te vinden is. Samen met onze leveranciers hebben wij een nieuwe standaard voor de kip neergezet, waarbij de zorg voor mens, dier en milieu centraal staat. Én we blijven stappen zetten. Het is dan ook een grote eer dat wij voor onze Nieuwe Standaard Kip deze Agrofoodpluim in ontvangst hebben mogen nemen.”

Naast verse kip gaat Jumbo in 2016 Nieuwe Standaard Kip stapsgewijs in producten als vleeswaren, (stoom)maaltijden, verse pizza’s en maaltijdsalades gebruiken. Deze duurzamere kip wordt nu al verwerkt in diverse tapassalades en is ook te vinden bij de grillcorner in diverse Jumbo winkels.

Het supermarktbedrijf vindt het belangrijk te blijven werken aan een beter leven voor kip. Het is uiteindelijk de bedoeling dat Nieuwe Standaard Kip 1 ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming krijgt. “Wij zitten met onze Nieuwe Standaard Kip al aardig tegen de 1 ster van het Beter Leven keurmerk aan. Maar als wij volledig over willen gaan op 1 ster, is het bijvoorbeeld nodig dat kippen een overdekte uitloop krijgen. Daar moeten boeren veel voor investeren. Het kost naast geld ook tijd om dat te kunnen realiseren. Maar, met de overstap naar Nieuwe Standaard Kip hebben we al een eerste belangrijke stap gezet”, aldus Ed van de Weerd.

Over Nieuwe Standaard Kip
Nieuwe Standaard Kip ligt sinds het najaar van 2014 bij Jumbo in het verse kipschap. Naarmate er meer boerderijen en kippen kwamen die voldoen aan de nieuwe eisen van Jumbo werd het assortiment verder uitgebreid. Nieuwe Standaard kip is de enige kip, in vergelijking met andere supermarkten, die het dichtst bij 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming komt.

De levensomstandigheden van Nieuwe Standaard Kip zijn aanzienlijk beter dan basiskip, ook wel plofkip genoemd. Nieuwe Standaard Kip is een langzaamgroeiend ras, leeft langer, wordt minder zwaar en heeft meer leefruimte. Daarnaast krijgt de kip natuurlijk daglicht en heeft daardoor een natuurlijk dag- en nachtritme. Ook krijgt Nieuwe Standaard Kip zogenaamd afleidingsmateriaal. Een voorbeeld hiervan zijn de strobalen waar de kippen op en rondom kunnen scharrelen en zich zo minder vervelen. Op die manier heeft Nieuwe Standaard Kip een beter leven dan de plofkip.

Fotobijschrift: Directeur Commercie Ed van de Weerd en CCO Colette Cloosterman-van Eerd nemen de Agrofoodpluim van gedeputeerde Anne-Marie Spierings (links) van de Provincie Noord-Brabant in ontvangst bij Foodmarkt Veghel.