Beeld Tekst
Veghel, 11 juli 2022

Team Jumbo-Visma wordt eigenaar van het Foodcoach platform voor (top)sporters

Team Jumbo-Visma heeft overeenstemming bereikt met Jumbo Supermarkten over de overdracht van het Jumbo Foodcoach platform voor (semi-)professioneel gebruik. Jumbo draagt de applicatie naar verwachting aan het einde van dit jaar over aan de schaats- en wielerploeg. Team Jumbo-Visma wil de app voorzien van verschillende nieuwe functionaliteiten en deze beschikbaar maken voor grotere groepen (top-)sporters in binnen- en buitenland, alsmede voor nieuwe doelgroepen zoals zorginstellingen en zorgverzekeraars. Zelf blijft Jumbo zich richten op de verdere ontwikkeling van de Jumbo Foodcoach app voor haar supermarktklanten. De toepassing moet klanten nóg meer stimuleren om te kiezen voor gezonde, lekkere én verantwoorde voeding.

Robert Jan Koens, die als manager Foodcoach bij Jumbo aan de wieg stond van het platform, wordt bij Team Jumbo-Visma verantwoordelijk voor het realiseren van de ambitieuze plannen. Naar verwachting krijgt de nieuwe constructie eind dit jaar zijn beslag.

Aangewezen partij
Algemeen directeur Frits van Eerd van Jumbo: “Bij Jumbo geloven we sterk in gezond en lekker eten én in een actieve, sportieve levensstijl. Vanuit die gedachte hebben we het voortouw genomen bij de totstandkoming van Foodcoach. In alle opzichten is Team Jumbo-Visma de aangewezen partij om de app verder te ontwikkelen voor topsporters en speciale doelgroepen. De schaats- en wielerploeg is immers nauw betrokken geweest bij de groei en ontwikkeling van deze unieke toepassing en heeft er veel ervaring mee opgedaan. Zelf gaan we verschillende functionaliteiten van Foodcoach integreren in de Jumbo app en een rol geven in de zogenoemde klantreis. Dat sluit helemaal aan bij de wensen en behoeften van onze klanten, die in toenemende mate op zoek zijn naar gezonde, verantwoorde én lekkere voeding.”

Onmisbaar
Richard Plugge, algemeen directeur van Team Jumbo-Visma: “In wetenschappelijke studies is al vaak bewezen dat sportprestaties verbeteren als de werelden van voeding en bewegen samenkomen. Sinds de komst van de Foodcoach app ervaren we dat ook in de praktijk. We hebben veel tijd en energie gestoken in het optimaliseren van het platform. Onder andere bewegingsfysioloog en voedingswetenschapper Asker Jeukendrup heeft daaraan een belangrijke bijdrage geleverd. Sinds 2019 werken we echt met dit programma en inmiddels is de Foodcoach app niet meer weg te denken uit de dagelijkse routine van onze renners en voedingsdeskundigen. Foodcoach zorgt voor inzichten, houvast en structuur, en is daardoor onmisbaar voor topsporters.”

Gepersonaliseerd advies
Foodcoach werd vijf jaar geleden ontwikkeld voor en door (top)sporters. De renners uit de World Tour-teams van Team Jumbo-Visma krijgen via de app advies over de portionering, samenstelling en timing van hun maaltijden en tussendoortjes. Elke renner van het team krijgt een uniek, volledig gepersonaliseerd advies dat is afgestemd op de individuele eigenschappen en prestaties. Dat helpt de sporters om te presteren op de toppen van hun kunnen. Niet alleen verbeteren de individuele prestaties, maar ook de prestaties van het team als geheel. Bovendien ervaart de performance staff van Team Jumbo-Visma dat door het gebruik van de app er meer ruimte is om de sporters echt te helpen hun eetroutines te verbeteren.

‘Happy fanatics’
Robert Jan Koens: “Het platform wordt allang niet meer alleen gebruikt door de wielrenners van Team Jumbo-Visma. Ook TeamNL en PSV werken naar volle tevredenheid met Foodcoach. We zien dus ook voor andere topsportorganisaties kansen. Het programma is daarnaast toegankelijk voor zogenaamde ‘happy fanatics’, amateursporters die wielrennen, hardlopen, fitnessen of een teamsport beoefenen en het maximale uit hun trainingen en/of wedstrijden willen halen.”

Topprestatie leveren
Team Jumbo-Visma wil Foodcoach verder ontwikkelen voor nieuwe doelgroepen, zoals zorginstellingen en zorgverzekeraars. De sportploeg is ervan overtuigd dat professionele food coaching ook van belang kan zijn voor mensen die zich voorbereiden op een operatie of intensief behandelplan, of juist daarvan herstellen. Er zal worden gewerkt aan een gerichte uitbreiding van de functionaliteiten, waarna een uitvoerige testperiode volgt. Daarna komen de nieuwe toepassingen stapsgewijs beschikbaar voor gebruikers in Nederland en in het buitenland. Robert Jan Koens: “Binnen afzienbare tijd kan iedereen die een topprestatie moet leveren een voedingsadvies op maat krijgen. Zowel de prof- of amateurrenner die de Marmotte wil beklimmen als de patiënt die herstellende is van een zware medische ingreep.”

Fotocredit:
Team Jumbo-Visma/Bram Berkien