Beeld Tekst
Veghel, 29 augustus 2017

Sterk eerste halfjaar voor Jumbo en La Place

  • Consumentenomzet Jumbo stijgt met 4,7% naar € 3,757 miljard bij gelijk blijvend aantal winkels
  • Online omzet meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar; aantal Pick Up Points stijgt tot ruim 360, waarvan circa 200 met bezorgdienst
  • Jumbo blijft investeren in groei door online, nieuwe winkels en introductie van nieuwe concepten
  • Jumbo start eigen Jumbo Tech Campus met ruimte voor 200 digitale toptalenten
  • La Place realiseert omzetgroei van 28,5% en breidt in hoog tempo verder uit

Jumbo Groep Holding heeft in het eerste halfjaar van 2017 uitstekend gepresteerd. De consumentenomzet onder de Jumbo formule steeg met 4,7% naar € 3,757 miljard, goed voor een marktaandeel van ruim 19%. De omzet van restaurantketen La Place steeg in de eerste jaarhelft met maar liefst 28,5% naar € 60,4 mln. Deze positieve resultaten leggen een stevig fundament onder de verdere groei van het Brabantse familiebedrijf. De afgelopen jaren stonden in het teken van de succesvolle integratie van de aangekochte winkelformules in het Jumbo concept en de optimalisering van de bedrijfsvoering. In het eerste halfjaar van 2017 gaf Jumbo invulling aan haar groeistrategie door de verdere vernieuwing van haar winkels, de lancering van haar stadsconcept voor gemakswinkels, het uitbouwen van de online activiteiten en de snelle expansie van restaurantketen La Place. 

De omzetstijging van Jumbo komt vrijwel volledig voor rekening van de autonome groei in de bestaande winkels (+4,0%), terwijl het aantal winkels per saldo gelijk is gebleven op 580. Hiermee overtrof de omzet van Jumbo opnieuw het marktgemiddelde (+2,7%, bron GfK). “Door onze sterke marktpositie en voortdurende klantfocus hebben we een stevige basis gelegd voor verdere groei. Klanten hebben veel waardering voor onze winkelformule en onze jaar- en seizoenaanbiedingen. We zorgen ervoor dat onze prijzen laag blijven, zonder concessies te doen aan de kwaliteit”, zegt CEO Frits van Eerd. “Jumbo speelt voortdurend in op veranderend klantgedrag. Verse, gezonde en eerlijke voeding speelt daarbij een belangrijke rol, net als de groeiende behoefte aan gemak. Consumenten willen op elk moment van de dag hun boodschappen kunnen doen. Met onze omnichannel-strategie spelen we hierop bewust in, want klantgerichtheid is een belangrijke aanjager van ons succes.”

Gezondheid
Gezondheid staat hoog op de agenda bij Jumbo: niet alleen voor klanten, maar ook voor haar medewerkers. Inmiddels hebben circa 1000 medewerkers van het hoofdkantoor en de distributiecentra een zogenoemde Check-Up laten doen om inzicht te krijgen in hun conditie, gezondheid en vitaliteit. Dit najaar zijn de medewerkers van de winkels aan de beurt. Ook starten dan de trainingen over gezonde voeding en de vernieuwde Schijf van Vijf. Frits van Eerd: “Met deze kennis kunnen medewerkers zichzelf en klanten nóg beter helpen bij een gezonde levenswijze.” Allerlei gezondere producten zijn inmiddels geïntroduceerd en in suiker, zout en vet verlaagd, zoals gezonde kidsproducten, frisdranken, sappen, groenteconserven en het gehele verse vleesassortiment. Voor het einde van  het jaar zijn de ontbijtgranen aan de beurt en krijgen gezondere producten meer ruimte in het schap.

Winkelbestand op maat
Om te blijven inspelen op veranderende klantbehoeften blijft Jumbo investeren in de uitbreiding en vernieuwing van haar winkelbestand. Hoewel het absolute aantal winkels in het afgelopen halfjaar gelijk is gebleven, zijn veertien winkels volledig vernieuwd en werden er vier nieuwe winkels geopend. Voor de tweede helft van dit jaar staan nog achttien winkels op de planning om verbouwd te worden en verwacht Jumbo nog acht nieuwe winkels te openen. De opening in mei van de eerste binnenstedelijke gemakswinkel in Groningen markeerde de introductie van een veelbelovend nieuw concept. In Den Bosch, Eindhoven en Nijmegen verwachten wij later dit jaar nog meer binnenstedelijke gemakswinkels te openen. De opening van een nieuwe Jumbo Foodmarkt in Utrecht Leidsche Rijn wordt, vanwege een later dan geplande oplevering van het winkelcentrum, doorgeschoven naar begin 2018.

Nieuwe Franchise conditiestelsel
Jumbo ondernemers stemden begin juli massaal in met een nieuw vijfjarige franchise conditiestelsel. Dit nieuwe stelsel bouwt voort op het eerder met de Ondernemersvereniging Jumbo (OVJ) overeengekomen samenwerkingsdocument, waarin afspraken zijn gemaakt over de toekomstige, omnichannel-samenwerking tussen Jumbo en de ondernemers. Van Eerd: ”De goede samenwerking met onze ondernemers is een belangrijke sleutel tot succes. Alleen samen kunnen we onze groeiambities waarmaken.”

Sterke groei online
De online omzet van Jumbo is het eerste halfjaar meer dan verdubbeld. Deze groei is in lijn met de ambitie van Jumbo om de leidende omnichannel-retailer van Nederland te worden. De voorgenomen capaciteitsuitbreiding in Raalte draagt hieraan bij. Inmiddels beschikt Jumbo over ruim 360 Pick Up Points en circa 200 locaties vanwaar boodschappen thuis worden bezorgd. Dit aantal wordt in het komende halfjaar verder uitgebreid. Ook werkt Jumbo aan de uitbreiding van haar zakelijke bezorgservice. Door de samenwerking met Intrakoop ziet Jumbo veel groeimogelijkheden in de dienstverlening aan met name zorginstellingen.

Jumbo Tech Campus
Miljoenen mensen gebruiken dagelijks de digitale kanalen van Jumbo voor informatie, inspiratie of om boodschappen te doen. Om de leidende omnichannel-retailer in Nederland te worden, heeft Jumbo besloten  de ’Jumbo Tech Campus‘ op te richten: een moderne werk- en leeromgeving die ruimte biedt aan tweehonderd digitale toptalenten. De Jumbo Tech Campus gaat zich volledig toeleggen op de ontwikkeling van klantvriendelijke digitale toepassingen. “Mensen maken ook in de techniek het verschil. Ik ben er trots op dat we naast onze eigen Jumbo Academy – waar onze winkelmedewerkers permanent getraind worden – nu ook kunnen starten met onze eigen Jumbo Tech Campus. De ‘place to be’ voor digitale development talenten die graag werken in een commerciële en dynamische omgeving”, aldus Van Eerd.

Investeringen in logistiek
Veranderingen in consumentgedrag vereisen ook aanpassingen van logistieke processen. Zo geeft Jumbo dit najaar het startsein voor de voorbereidingen voor de bouw van een volledig geautomatiseerd distributiecentrum in Nieuwegein. Dit distributiecentrum zal zich toeleggen op een snellere en fijnmazigere toelevering van houdbare producten. Daarnaast werkt Jumbo in nauw overleg met de COR en vertegenwoordigers van alle distributiecentra aan een toekomstgericht Arbeidsvoorwaarden Reglement (AVR) voor haar logistieke medewerkers. De AVR, die de in april 2017 afgelopen cao vervangt, zal resulteren in een verbetering van de arbeidsvoorwaarden op basis van een veel breder draagvlak.

La Place maakt start met ombouwen AC Restaurants
Restaurantketen La Place realiseerde in het eerste halfjaar van 2017 een omzet van € 60,4 miljoen, een stijging van maar liefst 28,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze groei is het gevolg van de snelle uitbreiding in binnen- en buitenland en een sterke autonome groei van circa 7% in de bestaande vestigingen. De restaurantketen heeft een start gemaakt met het ombouwen van AC Restaurants naar de La Place-formule. Hierdoor ontstaan ontmoetingsplekken waar bezoekers lekker kunnen eten, werken en uitrusten. In de loop van het jaar zullen meer vestigingen van overgenomen AC Restaurants onder de vlag van La Place openen. Alle medewerkers van AC Restaurants zijn bij La Place in dienst getreden. Zij volgen een uitgebreid inwerkprogramma met speciale aandacht voor vers koken, gastvrijheid en productkennis.

Verdere expansie La Place en inspelen op nieuwe trends
In de tweede helft van 2017 opent La Place tevens nieuwe restaurants in negen Nederlandse vestigingen van warenhuis Hudson’s Bay. Met nieuwe restaurants in Parijs en Madrid richt La Place zich daarnaast op buitenlandse expansie. “La Place is nu volledig geïntegreerd in de Jumbo familie, met een sterke focus op nationale en internationale uitbreiding. Ook blijven we inzetten op de verdere ontwikkeling van de formule, waarbij we op innovatieve wijze inspelen op trends in food”, vertelt Bart van den Nieuwenhof, Managing Director van La Place. “De synergie tussen La Place en Jumbo begint duidelijk haar vruchten af te werpen. Het nieuwe concept voor binnenstedelijke gemakswinkels, dat elementen van zowel La Place als Jumbo samenbrengt, is hiervan een mooi voorbeeld.”