Beeld Tekst
Veghel, 25 september 2017

Steeds meer duurzame vis met MSC- en ASC-keurmerk in schappen van Jumbo

  • 95 procent van verse vis in schap heeft MSC- of ASC-keurmerk*
  • Vrijwel alle andere visproducten als gemaksmaaltijden en diervoeding ook gecertificeerd
  • ‘Bewuste Visweek’ helemaal in teken van duurzame en verantwoord gevangen vis

Jumbo boekt flinke vooruitgang met het verduurzamen van haar assortiment. Zo voert maar liefst 95 procent* van de verse en diepvriesvis uit haar huismerk-assortiment het MSC- of ASC-keurmerk. Klanten kunnen hierdoor een bewuste keuze maken voor vis afkomstig van een duurzame visserij (MSC) of een verantwoorde kwekerij (ASC). Jumbo levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het behoud van de visstand in zee, de bescherming van de oceaan en de kusten. Jumbo heeft er de afgelopen twee jaar voor gezorgd dat er steeds meer duurzame vis in haar schappen ligt.Tijdens de ‘Bewuste Visweek’ van 25 september tot en met 1 oktober is in alle Jumbo winkels veel aandacht voor verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren.

Jumbo maakt grote vorderingen met het verduurzamen van haar assortiment. Zo heeft de supermarktketen sinds 1 januari 2017 vrijwel alleen nog verantwoorde vis in haar huismerk-assortiment. 95 procent van de verse vis en diepvriesvis heeft het MSC- of ASC-keurmerk; de overige 5 procent scoort groen op de VISwijzer. Ook andere visproducten van Jumbo – zoals gemaksmaaltijden en diervoeding – zijn bijna allemaal MSC- of ASC-gecertificeerd.

“Wij zijn erg blij dat Jumbo in de afgelopen twee jaar zulke grote stappen vooruit heeft gezet op weg naar een visassortiment dat volledig bestaat uit duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis“, zegt Esther Luiten, commercieel directeur van ASC. Victor Simoncelli, Senior Commercial & Fisheries Manager van MSC, beaamt dit. “Doordat Jumbo kiest voor vis, schaal- en schelpdieren uit onafhankelijk gecertificeerde en traceerbare bronnen beloont ze duurzame visserijen en draagt ze bovendien bij aan gezonde visbestanden en ecosystemen. Ook helpt Jumbo haar klanten een bewuste keuze te maken voor gecertificeerde vis. De Bewuste Visweek levert hieraan ook een belangrijke bijdrage.”

Als familiebedrijf vindt Jumbo het belangrijk om aandacht te besteden aan de wereld om haar heen. Jumbo hanteert als uitgangspunt dat producten geproduceerd moeten worden met zorg voor mens, dier en milieu. Tegelijkertijd moeten de stappen die gezet worden haalbaar en betaalbaar zijn. Haalbaar voor de producent en betaalbaar voor de klant. Het voeren van de keurmerken MSC en ASC sluit hierop aan. Dit geldt ook voor de deelname van Jumbo aan de Bewuste Visweek. Dit is een gezamenlijk initiatief van het Marine Stewardship Council (MSC), het Aquaculture Stewardship Council (ASC) en het Wereld Natuur Fonds (WNF).

De afgelopen jaren heeft Jumbo er hard aan gewerkt om haar assortiment verse vis verder te verduurzamen. Al sinds eind 2015 voert de verse zalm van Jumbo het ASC-keurmerk. De gerookte zalm is sinds 2016 ASC-gecertificeerd. Daarnaast heeft Jumbo de zeevruchtencocktail zo aangepast dat deze alleen MSC- of ASC-gecertificeerde vis bevat. Verder hebben de tropische garnalen (zoals cocktail, jumbo en gamba’s) sinds 2016 het ASC-keurmerk en heeft Jumbo in hetzelfde jaar biologische garnalen geïntroduceerd. In 2017 heeft Jumbo alle diervoeding met vis in haar huismerk-assortiment aangepast, zodat deze voldoen aan de voorwaarden van MSC en ASC. Daarnaast bevat het gehele diepvriesassortiment MSC- of ASC-gecertificeerde vis.

*met uitzondering van sommige soorten waarop geen certificering mogelijk is, zoals Hollandse garnalen en tonijn.