Veghel, 19 oktober 2016

Schaatsers Team LottoNL-Jumbo kijken met vertrouwen naar winter

De schaatsers van de gecombineerde wieler- en schaatsploeg Team LottoNL-Jumbo zijn dinsdag officieel gepresenteerd aan de media en relaties. De ploeg van coach Jac Orie kijkt met veel vertrouwen uit naar de komende winter. Niet alleen omdat de formatie een goede zomerse voorbereiding heeft gehad, ook vanwege het feit dat de belangrijkste partners – Lotto, Jumbo en BrandLoyalty – hun samenwerking tot in elk geval eind 2018 hebben verlengd.

Conditie
,,We staan er goed voor’’, bevestigd Orie. ,,We hebben een probleemloze zomer gehad en heel hard getraind. Uit de testen blijkt dat de schaatsers in een prima conditie verkeren en dat zag je voor een deel al terug in de trainingstijden die we in Inzell hebben genoteerd.’’

In de Zuid-Duitse stad verbeterde Sven Kramer het Nederlands record op de 3000 meter, waarna de Fries afgelopen weekeinde op de 5km een tijd neerzette van 6.13,10. Talent Patrick Roest moest op de 3000 meter slechts 0,3 seconde toegeven op Kramer, terwijl Kjeld Nuis op de 1000 meter al na 1.08,62 finishte.

Eerste piek
De schaatsers willen hun eerste piek te bereiken bij de KNSB Cup, die eind oktober in Groningen plaatsvindt. De echte hoofddoelen zijn het EK allround/sprint (in Heerenveen), de WK allround, WK sprint en WK afstanden.

,,Ik focus me dit seizoen vooral op de WK afstanden, omdat dat toernooi in dezelfde periode valt als de Olympische Spelen volgend jaar’’, zegt Sven Kramer. ,,Natuurlijk ga ik ook bij de allroundtoernooien voor het hoogst haalbare, maar dit seizoen is geen doel op zich. Het is een middel om volgend jaar te kunnen excelleren in Pyeonchang.’’

Wingate-testen
Tijdens de teampresentatie gaf coach Orie een inkijkje in de wetenschappelijke aanpak die het team al sinds 2002 hanteert. Samen met collega-bewegingswetenschapper Nico Hofman (die als fysiotherapeut aan het team verbonden is) gaf hij een presentatie over de twee wetenschappelijke artikelen die beiden reeds achter hun naam hebben staan.

Zo hebben Orie en Hofman met een jarenlang eigen onderzoek aangetoond dat de zogenoemde Wingate-testen een goede voorspeller zijn van de prestaties van topschaatsers op de 1500 meter. ,,Mede op basis van dit onderzoek kijk ik met vertrouwen uit naar het komende schaatsseizoen’’, besluit Orie.

Tour de France
Tijdens de presentatie was een afvaardiging van wielrenners in Parijs voor de officiële bekendmaking van het Tour de France parcours. ,,Wat opvalt is dat er drie zware bergritten zijn met een aankomst bergop. Verder nog een aantal bergritten met een vlakke finish, wat voor ons niet ongunstig is,” vertelt technisch directeur Nico Verhoeven. ,,Het accent komt vooral in de afdalingen te liggen, met een ander koersverloop. Geen ploegentijdrit, wat voor ons jammer is gezien de energie die wij stoppen in die discipline. De individuele tijdritten moeten onze specialisten goed liggen. Ook meerdere sprintkansen, een stuk of zeven. De Tour blijft de ronde met de meeste sprints. We gaan goed kijken naar de samenstelling van ons Tourteam.”