Veghel, 20 mei 2014

Rolverdeling BBQ klassiek: vrouw maakt salade, man braadt vlees

Met het mooie weer van dit moment, is de kans groot dat aankomend weekend massaal wordt gebarbecued. Jumbo Supermarkten deed recent onderzoek* naar het barbecuegedrag van Nederlanders. Daaruit blijkt dat 1 op 3 Nederlandse mannen een oergevoel krijgt van deze manier van tafelen. Bovendien vindt meer dan de helft van alle mannen dat hij beter is in het grillen van vlees, vis en groenten dan het vrouwelijk geslacht. Andersom is dat amper 10%. De rolverdeling tussen de seksen is dan ook traditioneel: vrouwen doen vaker boodschappen voor een avondje barbecueën, maken meer salades en ruimen na afloop meestal op. Mannen houden zich voornamelijk bezig met het aansteken van de barbecue en het bakken en braden. 

Nederland is een echt barbecueland. Sterker nog: een kwart van de Nederlanders noemt een ‘zomer zonder barbecue geen echte zomer’. Gemiddeld barbecueën Nederlanders – thuis of ergens anders – 6 á 7 keer per jaar. Circa 15% barbecuet zelfs gedurende het hele jaar. Opvallend is dat we ons amper laten leiden door het weer. De temperatuur doet er nauwelijks toe, mits het maar droog is. Dat neemt niet weg dat bijna de helft van de Nederlanders nog vaker zou barbecueën als het vaker mooi weer zou zijn. Voor meer dan de helft is de achtertuin de meest favoriete barbecuestek.

Grote ogen
Goed eten is een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde barbecue (49%), maar goed gezelschap telt zwaarder mee. 75% vindt het samenzijn met vrienden en familie het leukst aan barbecueën. Hoe leuk barbecueën ook is, er kleven ook nadelen aan. Zo zijn onze ogen vaak net iets groter dan onze maag. Zo vindt 1 op de 5 vrouwen dat ze vaak veel te veel eet. Lijnrecht tegenover het gezellige samenzijn met vrienden, staan het schoonmaken van de barbecue, het opruimen en de afwas.

Satéspies en hamburger het populairst
Gamba’s, gepofte aardappelen en groentespiesjes behoren tot de favorieten van veel Nederlanders op de barbecue, maar stoten de good old satéspies, hamburger en speklap niet van de grill. En hoewel in het schap van Jumbo ook voldoende vegetarische vleesvervangers liggen, zijn deze het minst populair van allemaal. Mannen eten gemiddeld 5,5 stukken vlees of vis van de barbecue, vrouwen zijn met 3,9 stukken per persoon iets bescheidener. Vrijwel alle respondenten zijn het erover eens dat een barbecue zonder stokbrood ondenkbaar is. Bijna de helft wil maximaal 10 euro per persoon besteden aan een avondje barbecueën.

Mini of juist XL
Een barbecue-ergernis voor velen is dat zij snel ‘vol zitten’ en dat de stukken vlees en vis als te groot worden ervaren. Jumbo wil deze ergernis wegnemen en introduceert daarom mini’s. De varianten hiervan voor op het gourmetstel zijn al jarenlang een succes. Jumbo verwacht dat de mini’s vooral bij vrouwen die meer willen variëren en langer willen barbecueën in de smaak zullen vallen, net als bij kinderen. Voor de mannen (en vrouwen) die een echt ‘oergevoel’ krijgen van barbecueën, legt Jumbo naast de mini’s ook XL varianten van het vlees in het schap. Door ergernissen weg te nemen en te laten zien hoe je gevarieerd en gezond kunt barbecueën, verwacht Jumbo dat Nederlanders in 2014 vaker op deze manier zullen eten. Ook het WK voetbal zorgt er traditiegetrouw voor dat de kolen (of de gasvariant) vaker gloeien dan in andere jaren.

*) Onderzoek uitgevoerd door PanelWizard onder 1.187 Nederlanders vanaf 18 jaar, april 2014.