Beeld Tekst
Veghel, 5 april 2018

Raad van Kinderen overhandigt Jumbo ‘Toekomststoel’

Jumbo wil belangrijke maatschappelijke vraagstukken niet doorschuiven naar later. Daarom overhandigde de Raad van Kinderen onlangs de door hen ontworpen ‘Toekomststoel’ aan de directie van de supermarktketen. Aan de stoel hangen zeven gewetensvragen over de toekomst die de kinderen hebben opgesteld. Jumbo gaat deze vragen gebruiken bij het nemen van belangrijke beslissingen. De Toekomststoel, gemaakt van gerecyclede materialen uit Veghel en Jumbovlaggen, krijgt een prominente plek bij vergaderingen. Hiermee realiseert Jumbo continu verbeteringen voor de toekomst.

Met de Toekomststoel is ‘de toekomst’ verzekerd van een stem bij belangrijke beslissingen voor nu en voor later. Aan de stoel hangen zeven kaartjes met gewetensvragen over de toekomst waar Jumbo altijd rekening mee moet houden. De door de Raad van Kinderen geformuleerde vragen variëren van ‘Hebben we nagedacht over de gezondheid van de klant?’ of ‘Hebben we nagedacht over de gevolgen voor het milieu?’ tot ‘Hebben we goed nagedacht over bio, vega en glutenvrij eten in onze winkels?’.

De stem van de toekomst
Frits van Eerd, CEO van Jumbo, vertelt: “Jumbo is continu bezig met de toekomst. We kijken altijd hoe we duurzaam kunnen innoveren en de Toekomststoel is een mooi fysiek onderdeel om de aandacht extra te vestigen op belangrijke toekomstvraagstukken. De samenwerking met de Raad van Kinderen is hierbij heel waardevol. Het gaat ook om hún toekomst. Ik beloof hen dat wij zuinig zullen zijn op deze stoel en dat ‘de stem van de toekomst’ veelvuldig zal spreken tijdens vergaderingen.” Frits van Eerd heeft de Raad van Kinderen uitgenodigd om meerdere keren per jaar plaats te nemen op de stoel om deel te nemen aan vergaderingen en hun kijk op de wereld om hen heen te geven.

In dialoog met kinderen
Jumbo heeft voor de Raad van Kinderen al drie jaar op rij een structurele samenwerking met basisschool ‘t Ven uit Veghel, waarvan groep 8 de Raad van Kinderen vormt. Elk jaar buigen zij zich over een vraagstuk. Ook bij de laatste sessie presenteerden zij hun onbevangen en creatieve ideeën aan de directie van Jumbo. Zo hebben ze advies uitgebracht op het gebied van medewerkers, assortiment, omgeving en winkelpanden. Een van de uitwerkingen hiervan was de introductie van de Toekomststoel.

Over de Raad van Kinderen
Jumbo heeft al sinds 2011 – als eerste supermarktketen – een Raad van Kinderen, onder leiding van prinses Laurentien van Oranje. De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation. De gedachte achter dit initiatief is dat kinderen een gelijkwaardige stem krijgen in de beslissingen die van invloed zijn op hun leven, nu en in de toekomst. Door kinderen zich te laten verdiepen in de wereld om hen heen, vergaart Jumbo waardevolle input om op een andere wijze naar dilemma’s te kijken. Recentelijk heeft Jumbo de Raad van Kinderen mee laten beslissen over de inhoud van het Koningsontbijt.