Beeld Tekst
Veghel, 23 mei 2017

Raad van Kinderen en Jumbo praten over eten van voldoende groente en fruit

  • Supermarktketen Jumbo zet in 2017 vol in op gezond eten en leven.
  • Jumbo heeft sinds 2011, als eerste supermarkt, een Raad van Kinderen naar idee van Prinses Laurentien.
  • Raad van Kinderen en directie Jumbo gingen in gesprek over gezond eten.

“Laat kinderen nieuwe dingen proeven en maak dat spannend, denk goed na over de indeling van de winkel; plaats bijvoorbeeld gezonde producten dichterbij ongezonde producten, gebruik meer afbeeldingen zoals Woezel & Pip op gezonde producten, help ouders en kinderen bij het gezond(er) koken en  doe nog meer gezonde producten in de aanbieding”. 

En dit is nog maar een greep uit alle creatieve adviezen die groep 8 van basisschool ’t Ven uit Veghel maandagmiddag in Veghel, tijdens de dialoogsessie onder leiding van Prinses Laurentien, presenteerde aan de directie van Jumbo. Jumbo werkt al 5 jaar samen met de Raad van Kinderen. Groep 8 werd vorig jaar verkozen tot permanente Raad van Kinderen van Jumbo. De kinderen gingen dit jaar aan de slag met het vraagstuk hoe Jumbo haar klanten kan helpen meer groente en fruit te eten. Gemiddeld eten we in Nederland 127 gram groente per dag terwijl we 250 gram zouden moeten eten, maar hoe?

In dialoog
De afgelopen maanden deden de kinderen onderzoek naar het eten van voldoende groente en fruit; zo bezochten ze een Jumbo Foodmarkt in Veghel maar kwam Jumbo ook in de klas op school. Maandagmiddag presenteerden de kinderen hun adviezen. Onder leiding van prinses Laurentien gingen onder andere Frits van Eerd, CEO, Colette Cloosterman – van Eerd, lid van de Raad van Bestuur en als CCO verantwoordelijk voor formule en innovatie, en verschillende andere directieleden van Jumbo tijdens de dialoogsessie in gesprek met de kinderen.

Gezond eten moet je leren koken
“Ik ben verrast door de creatieve ideeën die we maandag hebben mogen horen. Het is ontwapenend om te zien hoe kinderen aankijken tegen onze branche en ons bedrijf. We hebben concrete voorbeelden gezien van hoe we het eten van groente en fruit nog leuker kunnen maken”, zegt Colette Cloosterman – van Eerd. Ook de interesse van de kinderen in groente en fruit heeft me aan het denken gezet. We zijn continu bezig met hoe we lekker gezond eten makkelijker kunnen maken voor onze klanten. We willen de routine van onder andere gezinnen met kinderen doorbreken om niet enkel bij het diner maar de hele dag door groente en fruit te eten. We nemen de suggesties enthousiast mee terug naar de collega’s en gaan ermee aan de slag.”

Als familiebedrijf vindt Jumbo een gezonde toekomst voor kinderen belangrijk. Jumbo moedigt haar klanten op verschillende manieren aan om meer groente en fruit te eten en maakt dit makkelijk en betaalbaar. Zo spelen groenten en fruit continu de hoofdrol in de seizoensaanbiedingen, staat het Hallo magazine bomvol gezonde recepten met vanaf juni het aantal gram groente per persoon, geeft Jumbo gezonde ontbijttips, verzorgde Jumbo dit jaar voor de vijfde keer het gezonde Koningsontbijt voor 1,2 miljoen basisschool kinderen en introduceerde Jumbo onlangs de Woezel & Pip lijn met o.a. groentemixen, appels en peren.

Raad van Kinderen
De manier waarop we leven, eten en drinken heeft impact op de aarde. Jumbo wil oplossingen voor problemen van nu niet doorschuiven naar later. Daarom heeft Jumbo sinds 2011, als eerste supermarkt, een Raad van Kinderen, onder leiding van Prinses Laurentien. Met de Raad van Kinderen denken kinderen met hun onbevooroordeelde en creatieve blik structureel mee met organisaties over strategische en maatschappelijke vraagstukken. Dit inspireert Jumbo en zij gebruiken de creatieve denkkracht van de kinderen daadwerkelijk binnen haar bedrijfsvoering.