Beeld
Veghel, 23 augustus 2016

Positieve ontwikkelingen Jumbo zetten versterkt door in 2016

  • Autonome omzetgroei met 4 procent ruim boven marktgemiddelde
  • Circa 30 vernieuwde winkels, 100 extra Pick Up Points en start thuisbezorgen
  • Verkoop bedrijfsonderdelen vergroot focus op kernactiviteiten
  • La Place boekt omzetgroei van 11 procent en breidt verder uit

Jumbo Groep Holding heeft een goed eerste halfjaar achter de rug. In de eerste helft van 2016 steeg de consumentenomzet met 13,4 procent tot 3,588 miljard euro. De autonome groei in de bestaande Jumbo winkels is gestegen naar 4 procent. Hiermee groeide de omzet van Jumbo wederom aanzienlijk harder dan de markt (+2,4 procent, bron GfK). In de periode januari-juni heeft Jumbo circa 30 winkels compleet vernieuwd. Daarnaast zijn 100 extra Pick Up Points geopend en is gestart met het thuisbezorgen van boodschappen. Ook de eerder aangekondigde optimalisatie van de Jumbo organisatie ligt goed op schema. La Place heeft het afgelopen halfjaar op vergelijkbare basis een omzetgroei van 11% gerealiseerd. De restaurantketen opende veel nieuwe vestigingen en wordt zo steeds meer zichtbaar in het straatbeeld.Voor CEO Frits van Eerd bewijzen deze cijfers dat Jumbo uitstekend op koers ligt. “We zijn druk bezig onze organisatie te optimaliseren en verder te laten groeien. Hierbij focussen we ons op het nóg klantgerichter en slagvaardiger maken van de Jumbo organisatie. Ook de investeringen in onze winkels en het online verkoopkanaal werpen hun vruchten af.” De nieuwe jaar- en seizoenaanbiedingen worden volgens de CEO van Jumbo massaal omarmd door de klanten. Van Eerd wijst ook op het jongste consumentenonderzoek van GfK, waarin Jumbo voor de 16e keer is uitgeroepen tot de beste supermarkt van Nederland. “Dit bevestigt voor ons dat klanten vinden dat we goed op weg zijn.”

Verse pizza en sushi
In het eerste half jaar van 2016 zijn circa 30 bestaande Jumbo winkels vernieuwd en in sommige gevallen uitgebreid. De supermarktketen investeert dit jaar in totaal ruim 125 miljoen euro, waarvan het grootste deel in de vernieuwing van haar winkels. “Iedere winkel beschikt over eigen bouwstenen om het verschil te maken voor de klant. Zo wordt in een groot deel van onze winkels dit najaar verse pizza en sushi geïntroduceerd. Daarnaast testen we verschillende concepten die gezond en lekker eten voor iedereen bereikbaar moet maken”, zegt Van Eerd. Om een optimale service te kunnen blijven garanderen, worden alle medewerkers in deze winkels opnieuw getraind in de 7 Zekerheden.

Thuisbezorgen boodschappen wordt uitgebreid
Verder heeft Jumbo in de eerste helft van 2016 het aantal Pick Up Points met circa 100 uitgebreid naar 266, terwijl inmiddels in een steeds groter deel van Nederland de boodschappen ook thuis worden bezorgd. Van Eerd: “Online boodschappen doen sluit volledig aan bij onze omnichannel-strategie. Het gaat hierbij zowel om het thuisbezorgen van boodschappen bij consumenten als bij bedrijven. Het is de bedoeling deze activiteiten op steeds meer plaatsen aan te bieden.’’

Slagvaardige Jumbo organisatie
Het slagvaardiger maken van de snel gegroeide Jumbo-organisatie is in volle gang. Inmiddels is het aantal arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor teruggebracht van 925 naar 800 fte. Dit is mede het gevolg van de verkoop van de bedrijfsonderdelen Retail Accounting (financieel-administratieve dienstverlening aan de franchisenemers van Jumbo) en B.sis (service en onderhoud aan kassa’s en overige winkelautomatisering) en een reductie van ondersteunende functies. Aan het eind van dit jaar zal naar verwachting het beoogde aantal van 735 fte zijn bereikt en zullen alle overhead medewerkers gehuisvest zijn in het hoofdkantoor in Veghel.

Jumbo heeft daarnaast het voornemen om de Centrale Slagerij in Beilen te verkopen aan vleesverwerker Meat Friends. Volgens plan gaan alle Jumbo medewerkers van de slagerij met behoud van arbeidsvoorwaarden over naar de vleesproducent. Bovendien is een werkgelegenheidsgarantie van ten minste twee jaar op de huidige productielocatie in Beilen overeengekomen.

Optimalisatie in de logistiek
Ook binnen de logistieke organisatie onderzoekt Jumbo voortdurend mogelijkheden om nog beter op de klantbehoeftes te kunnen inspelen. Begin dit jaar kondigde Jumbo aan de mogelijkheden voor verdere automatisering binnen het logistieke proces te onderzoeken. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat een geautomatiseerd landelijk distributiecentrum voor medium- en slow move artikelen veel voordelen biedt. “Een geautomatiseerd distributiecentrum biedt ons mogelijkheden om nog efficiënter te werken en in te spelen op de behoeftes van de klant van vandaag en morgen. De komende periode zullen wij gebruiken om de plannen verder uit te werken. Wij verwachten nog dit jaar tot een voorgenomen besluit te komen”, aldus Van Eerd.

La Place
Ook La Place heeft een goed eerste halfjaar achter de rug. Bart van den Nieuwenhof, managing director van La Place: “Ondanks de ontvlechtingsoperatie uit V&D en de daaropvolgende integratie binnen Jumbo, hebben we het afgelopen jaar op vergelijkbare basis een omzetgroei van 11% weten te realiseren.” La Place heeft in het eerste halfjaar alweer zes nieuwe locaties in Nederland geopend; twee restaurants in Duitsland hebben een doorstart gemaakt. Van den Nieuwenhof: “Voor het einde van dit jaar zal een deel van de restaurants in de voormalige V&D-vestigingen weer worden geopend. Onze gasten zullen in veel gevallen vertrouwde gezichten terugzien.” In totaal zijn 1.500 medewerkers opnieuw bij La Place in dienst getreden.

Ook Frits van Eerd is positief over de prestaties van La Place. “We zijn er trots op dat La Place in zo’n korte tijd een volwaardig zelfstandige organisatie heeft opgebouwd. De resultaten van La Place zijn volledig in lijn met de vooraf ingeschatte verwachtingen. Ook de synergie tussen La Place en Jumbo wordt steeds meer zichtbaar”, aldus Van Eerd. Verschillende modules, producten en concepten worden onderling uitgewisseld. Zo is La Place koffie nu al te koop bij alle Jumbo winkels en worden steeds meer recepturen met elkaar gedeeld. Bovendien hebben beide organisaties een gezamenlijke kookstudio opgericht, waarin koks van Jumbo en La Place nauw samenwerken aan nieuwe producten en concepten.