Veghel, 27 juni 2014

Nederlander heeft amper idee wat groenten en fruit van seizoen zijn

Het is weer komkommertijd! Traditiegetrouw is het de tijd van het jaar waarin er minder nieuws is, maar – veel letterlijker – is dit ook het seizoen waarin de komkommer op z’n lekkerst is. Jumbo deed recent onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders naar hun kennis en gedrag met betrekking tot seizoensgroente- en fruit. Hieruit blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders zegt meer van bepaalde groenten en fruit te eten als ze ‘in het seizoen’ zijn. Of zij dat daadwerkelijk doen, valt te betwisten want er is nog de nodige verwarring over welke producten dit nu precies zijn. Zo denkt de meerderheid (31%) dat andijvie – juist een écht zomergroente – een typische winterkost is. Daarnaast weet bijna de helft van de Nederlanders niet dat de blauwe bes in de zomer het lekkerst (en goedkoopst) is.

“Groenten en fruit van het seizoen zijn het allerlekkerst en ook het meest voordelig. Om die reden hebben we een handige seizoenskalender ontwikkeld, die aangeeft welke producten in een bepaalde tijd van het jaar worden geoogst. Zo weet iedereen welke groenten en fruit op welk moment optimaal van smaak zijn”, aldus Colette Cloosterman – van Eerd, directeur Formule en Innovatie van Jumbo Supermarkten. “Bovendien zijn ze dan ook op hun voordeligst. Dit sluit ook perfect aan waar we bij Jumbo voor staan. We vinden het belangrijk dat vers, gezond en lekker eten voor iedereen betaalbaar is”.

Fruit om drang naar snoep te onderdukken
Nederlanders komen aardig in de buurt van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit. Gemiddeld eten we 193 gram groenten en 1,7 stuks fruit per dag. Bijna de helft (45%) beoordeelt zijn groente- en fruitinname dan ook als voldoende. 28 procent zegt echter wel genoeg groenten te eten, maar niet voldoende fruit. Voor driekwart is de maaltijd zelfs niet compleet zonder groenten. Nederland eten groenten en fruit in de eerste plaats omdat het gezond is en in de tweede plaats omdat het lekker is. Bovendien eet 37 procent fruit om de zin naar snoep te onderdrukken.

Aardbei met stip op 1
Deze zomer ligt er het vaakst sla (56%) als echte seizoensgroente op Nederlandse borden. En hoewel komkommer niet als typische zomergroente wordt aangeduid (12,3%), wordt het wel voornamelijk in de zomer veel gegeten (36%). Op fruitgebied staat de aardbei met stip op nummer één (69%). In de winter is boerenkool de meest gegeten groente (55%) en zijn appels (61%) het populairste fruit.

Typisch Hollands
Welke groenten en fruit worden gezien als typisch Nederlands? De oer-Hollandse aardappel voert de lijst aan met 55 procent, daarna volgt boerenkool met 21 procent. Op het gebied van fruit worden de appel (43%) en aardbei (30%) het vaakst aangewezen als typisch Nederlandse vruchten.