Veghel, 30 december 2014

Nederland kiest massaal voor Jumbo in 2014

Jumbo Groep Holding BV is bijzonder tevreden over de behaalde resultaten in het boekjaar 2014 dat op 28 december is afgesloten. De consumentenomzet onder de Jumbo formule steeg in 2014 met maar liefst € 986 miljoen tot € 4.823 miljoen, een toename van 26% ten opzichte van 2013. Deze omzetstijging is het gevolg van de groei van het aantal Jumbo winkels tot 499 (eind 2013: 391) en de bovengemiddelde omzetgroei in bestaande winkels. De autonome groei van Jumbo kwam met 3,5% ruim uit boven de marktgroei (circa 0%, bron GfK). De consumentenomzet van de C1000 formule bedroeg in 2014 nog altijd € 1.993 miljoen, een daling van 38% ten opzichte van vorig jaar als gevolg van de geplande afname van het aantal C1000 winkels tot 124 (2013: 267). De autonome omzet van C1000 is uitgekomen op een index van circa 97 ten opzichte van 2013 en voor een formule in afbouw nog altijd tevredenstellend. De geconsolideerde omzet van Jumbo Groep Holding over 2014 bedroeg € 6.816 miljoen, goed voor een marktaandeel van 20%.

“De nieuwe Jumbo winkels die we wekelijks openen, het succes van onze twee Foodmarkten en de lancering van e-commerce, maar ook de overdonderende WK actie, onze Nieuwe Standaard Kip en de bijzondere Kerstactie.” Frits van Eerd, CEO van Jumbo Groep Holding, benoemt welke factoren in 2014 hebben bijgedragen aan het succes van het familiebedrijf. “Maar nog veel belangrijker en blijvender is dat Nederland de unieke Jumbo formule van grootste assortiment, beste service en laagste prijzen steeds vaker weet te vinden en steeds meer waardeert. Dat Jumbo als winnaar naar voren kwam in het GfK Kerstrapport 2014 is daarvan het bewijs en voelt als een kroon op ons werk. Het maakt ons trots en moedigt ons aan om samen met onze ondernemers en medewerkers, zo door te blijven gaan en de verwachtingen van nog meer klanten te overtreffen.”

Explosieve winkelgroei en succesvolle integratie

Op dit moment telt Nederland 499 Jumbo winkels en nog 124 C1000 winkels. Vanaf de start van de integratie zijn inmiddels 197 C1000 winkels succesvol omgebouwd naar Jumbo en 95 van de 136 verkochte winkels aan Ahold en Coop geleverd. Het overgrote deel van de omgebouwde C1000 winkels realiseert de verwachte omzetten en kent gemiddeld een stijging ten opzichte van de oude C1000 omzet. Van Eerd: “We merken dat we steeds beter in staat zijn de C1000 klant mee te nemen naar Jumbo. Dankzij deze tevreden klanten en de behaalde resultaten, neemt de interesse in een snelle ombouw naar Jumbo bij onze franchisenemers verder toe. De komende maanden worden met de ombouw van nog zo’n 75 winkels, zeer intensief.”

In 2014 is, als onderdeel van de integratie, Jumbo’s logistieke netwerk verder vormgegeven. Een aantal distributiecentra is multiformat uitgerust, zodat het bedrijf de winkels van beide formules efficiënt kan blijven bevoorraden. Verder is dit jaar het distributiecentrum in Gieten overgedragen aan Coop en heeft het bedrijf aangekondigd de distributiefaciliteiten in Raalte te verbouwen tot een landelijk diepvriescentrum. Hiermee wordt Jumbo’s logistieke organisatie qua beheersing en efficiency verder verbeterd, hetgeen noodzakelijk is binnen de uiterst competitieve retailmarkt.

Uitrol omnichannel strategie op koers

Het afgelopen jaar heeft Jumbo belangrijke stappen gezet binnen haar omnichannel strategie. Vanaf november hebben klanten via Jumbo.com toegang tot het grootste online supermarktassortiment van Nederland. De online bestellingen kunnen worden opgehaald bij één van de 28 Pick Up Points. Dit aantal zal in de komende maanden fors worden uitgebreid. Kort na de lancering van e-commerce gingen ook de deuren van Foodmarkt Amsterdam open. Deze grootste versmarkt met de laagste prijsgarantie in Amsterdam Noord biedt klanten de ultieme beleving op het gebied van gezond, vers, lekker en goedkoop eten. Jumbo is tevreden over de eerste resultaten van Jumbo.com en Foodmarkt Amsterdam. Van Eerd: “Klanten waarderen beide formats en de eerste signalen zijn bijzonder positief.”

Stappen voor mens, dier en milieu

In september kondigde Jumbo aan om eind 2015 als eerste supermarktketen 100% plofkipvrij te willen zijn. Als alternatief voor de reguliere kip ligt nu de Nieuwe Standaard Kip in het schap. Dit langzaam groeiend ras leeft langer, wordt minder zwaar, heeft meer leefruimte en krijgt natuurlijk daglicht. Uiteindelijk is het doel om in 2017 alleen nog duurzamer vlees in het schap te hebben. In de aanloop naar Kerst vroeg Jumbo grootschalig aandacht voor armoede en eenzaamheid in Nederland. Door het doneren van gerechten bezorgden klanten samen met Jumbo en diverse maatschappelijke organisaties zo’n 330.000 kerstdiners voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Finish C1000 nadert

In januari 2015 opent in Woerden de 500ste Jumbo winkel, een nieuwe mijlpaal. Ook daarna blijft Jumbo wekelijks drie tot vier winkels openen. Dit hoge tempo zorgt ervoor dat medio 2015 naar verwachting alle C1000 winkels zijn omgebouwd. Van Eerd hierover: “Daarmee wordt de grootste ombouwoperatie in de Nederlandse retail ooit afgerond. Hierna breekt voor ons een nieuw tijdperk aan. Na ruim vijf jaar integreren en ombouwen van achtereenvolgens Super de Boer en C1000, kunnen we ons dan weer volledig focussen op de Jumbo formule en de verdere versterking van onze organisatie.”

Uitdagingen in 2015

Door voort te gaan op de ingeslagen weg, verwacht Jumbo te kunnen blijven groeien. Van Eerd: “De klant zal gefocust blijven op lage prijzen, maar wil daarnaast ook gemakkelijk, lekker, gezond en verantwoord eten. Dit biedt kansen voor ons, omdat de Jumbo formule met de laagste prijsgarantie daar als geen ander in voorziet.” De concurrentie blijft hevig en de marges staan blijvend onder druk. Na jaren van extreme groei zal in 2015 daarom meer focus gelegd worden op beheersing van kosten en het realiseren van verdergaande efficiency. “Dit zorgt ervoor dat de Jumbo formule ook op langere termijn onderscheidend en vernieuwend kan blijven tegen gegarandeerd de laagste prijzen. En uiteraard alles in het voordeel van onze klant,” aldus Van Eerd.