Veghel, 8 december 2015

Michelinsterren-koks voor Jumbo aan de slag met klassieke kerstproducten

Hans van Wolde en Ron Blaauw nemen garnalen en varkenshaas onder handenHollandse garnalen, gerookte zalm, varkensrollade, varkenshaas en vanille roomijs, dát worden volgens Jumbo Supermarkten de meest gekozen kerstingrediënten van dit jaar. Sterker nog: minstens één van deze producten zal ook nu weer op 4 van de 5 kerstmenu’s prijken. Daarmee blijven in het feest van tradities, ook de hoofdingrediënten van het kerstmenu klassiek. Om iedereen die de vertrouwde producten eens anders klaar wil maken te helpen, inspireert Jumbo haar klanten met vijftien kerstrecepten. Daarmee kunnen klanten kiezen om het product te bereiden op een klassieke manier, met een moderne twist of op het niveau van een topchef. Speciaal voor deze laatste recepten strikte Jumbo vijf Michelinsterren-koks waaronder Ron Blaauw en Hans van Wolde.

Een ingewikkeld kreeftrecept klaarmaken, een subliem gegaarde eendenborst op tafel zetten of jezelf wagen aan een perfecte macarontaart. Elke thuiskok zal daarmee de nodige bewondering van z’n tafelgasten ontlokken. Maar, zo weet Jumbo, de meeste waardering is er toch voor gerechten met de klassieke ingrediënten. Niet in de laatste plaats omdat de meeste tafelgasten dat sowieso lekker vinden en het gegeven dat velen dol zijn op tradities als ‘moeders garnalencocktail’ en ‘oma’s rollade’. Daarom inspireert Jumbo hobbykoks deze maand met vijftien recepten met in de hoofdrol de vijf populairste kerstingrediënten van Nederland.

Recepten van Michelinsterren-koks

Jumbo daagde vijf topchefs uit om hun draai te geven aan de Hollandse garnalen, gerookte zalm, varkensrollade, varkenshaas en het vanille roomijs. Hun recepten, video’s en dinertips zijn in de winkel te vinden, evenals op Jumbo.com. Topkok Hans van Wolde (van tweesterrenrestaurant Beluga) tekende voor een frisse garnalencocktail met tomaten-bieslookroom en Ron Blaauw (van onder meer Ron’s Gastrobar) laat zien hoe je van de overbekende varkenshaas een feestelijke paddenstoelenrisotto met varkensmedaillons en salie-pepersaus maakt. De zalmtompouce met romige forelmousse (van Mario Ridder), de varkensrollade met gevulde portobello (van Laurent Smallegange) en het vanilleroomijs met warme fruit (van Martin Kruithof) completeren deze receptenreeks.

Ron Blaauw inspireert thuiskoks

Ron Blaauw nam de uitdaging van Jumbo graag aan. “Een lekkere, traditionele varkenshaas staat al een eeuwigheid op menig kerstmenu. Dat is niet voor niets, het is een prachtig product. Geweldig om daar mijn eigen draai aan te mogen geven en via Jumbo enorm veel thuiskoks te kunnen inspireren”, aldus Blaauw.

Moderne twist

Klanten worden niet alleen geïnspireerd met recepten voor de klassieke bereidingswijze en die van topchefs, maar ook getriggerd om de geliefde kerstproducten eens met een moderne twist klaar te maken. Bijvoorbeeld door de zalm niet met toast en kervelboter te serveren, maar de gerookte vis samen met zuivelspread, witte wijn en kruiden in een potje op te dienen. Of door het roomijs uit het klassieke dame blanche-recept juist te gebruiken voor een dessert met in olijfolie gemarineerde granaatappelpitjes en noten.

Gourmetten

Overigens verwacht Jumbo dat in het merendeel van de Nederlandse huishoudens één feestdag een kerstmenu op tafel komt en er de andere dag – bijna net zo traditioneel – wordt gegourmet. De keten speelt daarop in met meer dan 25 verschillende bakjes met vlees, vis en vegetarische mini’s. Daarnaast worden in de supermarkten en online talrijke andere kerstproducten voor onder meer ontbijt, lunch en diner aangeboden, vanzelfsprekend tegen de vertrouwd lage prijzen van Jumbo.