Veghel, 24 februari 2016

Meest duurzame en energiezuinige Jumbo geopend in Dedemsvaart

Aan de Markt in Dedemsvaart opende Jumbo vandaag de meest duurzame en energiezuinige Jumbo van Nederland. Door diverse maatregelen en systemen wordt de winkel volledig energieneutraal verwarmd, wordt groene energie opgewekt en wordt de uitstoot van schadelijke broeikasgassen voorkomen. Alle beschikbare middelen die bijdragen aan duurzaamheid en energiebesparing zijn in deze winkel ingezet. Hiermee geeft Jumbo concrete invulling aan de ambitie om bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen.

De winkel wordt op een unieke wijze volledige energieneutraal verwarmd. Warmte die vrijkomt van de koel- en vriesmeubelen in de winkel wordt opgeslagen en gebruikt om de winkel te verwarmen. Hierdoor is er geen gas meer nodig. Het verwarmingssysteem is energieneutraal door gebruik van groene energie die afkomstig is van de 136 zonnepanelen op het dak van de winkel. Daarnaast bevat de koel/vriesinstallatie een natuurlijk koudemiddel, waarmee de uitstoot van schadelijke broeikasgassen wordt voorkomen. Hiermee loopt de winkel voor op de toekomstige wetgeving. Tot slot heeft de winkel alle gangbare maatregelingen toegepast die energie kunnen besparen, zoals ledverlichting, afgedekte koelmeubelen en een energiezuinig ventilatiesysteem.

Hergebruik en opwekking
Marco Joosten, de nieuwe ondernemer van Jumbo Joosten Dedemsvaart en initiatiefnemer van de duurzame inrichting van zijn winkel, legt uit: “We vinden het belangrijk om vanuit een maatschappelijke visie te ondernemen en zo een bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen. Tegenwoordig gebruiken we met zijn allen veel fossiele brandstoffen als energiebron. We willen het nu dichter bij onszelf zoeken door energie te hergebruiken en zelf duurzame energie op te wekken.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Efficiënt energie- en materiaalgebruik is een van de thema’s met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen van Jumbo. Jumbo streeft ernaar om in 2020, ten opzichte van 2010, 20% energie te besparen en 50% CO2-reductie te realiseren. Ook gaat het familiebedrijf voor 20% duurzame energie. Jumbo is al op de goede weg door veel energie- en CO2-besparende maatregelen door te voeren in de winkel en de organisatie.