14
februari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Man neemt meer tijd voor grote boodschap en zit dan vooral te niksen

Samenvatting
Bijna de helft van de Nederlanders gaat drie tot vijf keer per dag naar het toilet. Hoewel de meeste mannen vooral zitten te niksen op het toilet, spenderen zij er voor de grote boodschap aanzienlijk meer tijd dan vrouwen. De grootste groep mannen neemt tussen 4 en 10 minuten de tijd, terwijl de gemiddelde vrouw […]

Bijna de helft van de Nederlanders gaat drie tot vijf keer per dag naar het toilet. Hoewel de meeste mannen vooral zitten te niksen op het toilet, spenderen zij er voor de grote boodschap aanzienlijk meer tijd dan vrouwen. De grootste groep mannen neemt tussen 4 en 10 minuten de tijd, terwijl de gemiddelde vrouw binnen 3 minuten alweer buiten staat. Dat blijkt uit onderzoek* van supermarktketen Jumbo onder meer dan 1.000 Nederlanders. Tijdens het toiletbezoek verdrijven Nederlanders de tijd met lezen (26%) en Whatsappen (15%). Het vaakst zitten we echter te niksen (66%). Ook komt uit het onderzoek naar voren dat de meeste Nederlanders hun toiletpapier voor gebruik netjes opvouwen (79%) en een minderheid er een prop van maakt (10%). Per dag worden zo’n 25 velletjes per persoon gebruikt, dat zijn er circa 9.000 per jaar.

Toiletpapier
Sinds afgelopen week ligt het huismerktoiletpapier met Allerslimste Koop-label in het schap van bijna vierhonderd Jumbo winkels. Om te weten wat Nederlanders belangrijk vinden bij het gebruik van toiletpapier én omdat zij gemiddeld drie jaar van hun leven spenderen in het kleinste kamertje, onderzocht Jumbo hun toiletgebruiken. Hieruit blijkt dat het aantal lagen en de prijs de meest bepalende factoren zijn bij de keuze van toiletpapier. Naast voor de hand liggende ergernissen op het toilet – vieze toiletten, nare luchtjes en het ontbreken van toiletpapier – worden ook bezette toiletten en huisgenoten die grote hoeveelheden papier gebruiken als storend ervaren. In het noodlottige geval dat het toiletpapier op is, zijn de keukenrol en zakdoekjes de meest gebruikte alternatieven. Zo’n 16% van de volwassenen grijpt naar de billendoekjes van zijn of haar baby of peuter.

Meer dan helft van Nederlanders zit overal op de bril
Bijna de helft van de Nederlanders reinigt zijn toilet één keer per week, een derde zelfs elke dag. Met de hygiëne van de wc-pot nemen mannen het iets minder nauw dan vrouwen. Zij halen minder vaak een borstel door de pot, maar daarentegen wassen zij hun handen wél vaker dan vrouwen (71% tegenover 64%). Hoewel de meesten zat plekken kunnen noemen waar zij liever niet naar het toilet gaan – zoals tankstations, treinen en winkelcentra – zitten Nederlanders massaal (54%) op de bril, ook buiten de deur.

Vrouw sneller dan man
Waar de grootste groep vrouwen gemiddeld binnen 3 minuten klaar zijn, nemen de meeste mannen daar 4 tot 10 minuten de tijd voor. Op het toilet komt men niet alleen om te doen waar de wc primair voor bestemd is. In de praktijk spelen Nederlanders games op hun smartphone, zoals Wordfeud en Candy Crush. Ook versturen ze mails, appjes en sms-jes en lezen een goed boek of de krant. Veruit het meest (66%) zit men echter bewust of onbewust te niksen. Waar de verjaardagskalender op het toilet (23%) een klassieker lijkt te zijn, heeft het aloude moppenboek z’n langste tijd gehad. Op nog geen 5% van de kleinste kamertjes ligt zo’n pocket.

Allerslimste koop
Toiletpapier behoort – met onder meer bananen en melk – tot de producten die het vaakst in Jumbo-winkelmandjes belanden. Jumbo heeft een drie- en vierlaagse variant van het huismerktoiletpapier in het assortiment. Het printje op het papier is overigens niet alleen leuk, maar houdt ook de velletjes bij elkaar. Om de beste kwaliteit tegen de vaste lage prijs te onderstrepen, werd afgelopen week het Allerslimste Koop-label geïntroduceerd. Dit label wordt geplakt op producten waarvan Jumbo weet dat consumenten zich minder bewust zijn van de goede kwaliteit in combinatie met de vaste lage prijs, zoals toiletpapier.

*) Uitgevoerd door Multiscope onder 1.059 Nederlanders (>18 jaar), februari 2014.