Veghel, 21 augustus 2015

Jumbo zet volgende stap in verduurzaming vleesassortiment

Varkensvlees met Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming nu ook bij JumboJumbo Supermarkten gaat vanaf 1 september vers varkensvlees verkopen met 1 ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Hiermee zet de supermarktketen opnieuw een belangrijke stap vooruit in de verduurzaming van het vleesassortiment. Jumbo streeft ernaar in 2017 alleen nog maar duurzamer vlees in de schappen te hebben, waar mogelijk met het Beter Leven keurmerk.

Algemeen directeur Frits van Eerd vindt het essentieel dat zijn bedrijf kiest voor diervriendelijker geproduceerd vlees, omdat duurzaamheid een belangrijke speerpunt is voor het familiebedrijf. “Ons uitgangspunt is dat de producten die bij Jumbo in de schappen liggen geproduceerd zijn met zorg voor mens, dier en milieu. Met dit duurzamere varkensvlees zetten we een mooie stap vooruit. En hier blijft het zeker niet bij, want we werken doorlopend aan verdergaande ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van vlees.”

Het Beter Leven keurmerk garandeert dat de dieren een beter leven (gehad) hebben. Hoe meer sterren op de verpakking staan, hoe diervriendelijker het vlees is geproduceerd. Varkensvlees met 1 ster Beter Leven keurmerk betekent dat deze varkens meer ruimte hebben gehad in de stallen. Bovendien zorgen de boeren bij wie ze worden grootgebracht dat ze meer en beter afleidingsmateriaal hebben, zodat ze zich niet hoeven te vervelen. Verder zijn de beren – de mannetjes – niet gecastreerd en is het vervoer van de boerderij naar de slachterij korter.

De varkensvleesproducten waarvoor het keurmerk nog niet voor geldt zijn delen van het varken waar veel vraag naar is en waarvan weinig beschikbaar is. Varkenshaasjes zijn hiervan een voorbeeld, omdat ieder varken maar twee van deze delen heeft. Jumbo werkt eraan om zoveel mogelijk varkensvlees conform 1 ster Beter Leven keurmerk aan te bieden.