Tekst
Veghel, 21 januari 2019

Jumbo Wageningen doet mee aan pilot met verrassingsboxen met gered eten

Jumbo slaat de handen ineen met Too Good To Go: de app tegen voedselverspilling. Vandaag start een pilot in tien winkels, waaronder het filiaal in Wageningen. Klanten kunnen met de app voor een klein bedrag eten bestellen, zodat dit niet wordt verspild, maar in zogenaamde ‘Magic Boxen’ terechtkomt. De inhoud van deze boxen verschilt per dag en is afhankelijk van het aanbod in de winkel. De pilot duurt een maand en is de eerste stap op weg naar landelijke uitrol. Jumbo Wageningen wil zo een positieve bijdrage leveren aan haar ambitie om geen eetbaar voedsel weg te gooien.

De Jumbo supermarkt in Wageningen loopt voorop in de strijd tegen verspilling. Zij startten in 2018 in het kader van ‘Verspilling is verrukkelijk’ al met een ‘anti-verspillingsschap’. Hierin liggen gerechten waarin producten zijn gebruikt die anders weggegooid zouden worden. Nu Jumbo Too Good To Go omarmt, en dit samenvalt met de lancering van de app in de stad Wageningen, is het niet meer dan logisch dat het filiaal van Jumbo-franchiser George Verberne meedoet aan de pilot: “We gooien in Nederland per jaar zo’n 41 kilo voedingsmiddelen per persoon weg. Deels thuis en deels al voordat het bij de consument terechtgekomen is. Dat is enorm zonde. Wij willen bijdragen aan een oplossing en de supermarkt zijn waar geen eten weggegooid wordt. Wageningen is een goede plek voor een dergelijke pilot, omdat onze stad barst van de studenten die in agrarische en voedselvraagstukken geïnteresseerd zijn. Ons verspillingsschap sloeg hier goed aan en de samenwerking met Too Good To Go is een mooie volgende stap. Voor onze klanten én medewerkers, want dankzij dit initiatief kunnen zij samen eten ‘redden’.”

Bestellen via de app
Bestellen werkt als volgt: gebruikers zien in de Too Good To Go app welke Jumbo winkels een ‘Magic Box’ aanbieden. Ze rekenen deze af via de app en kunnen de verrassingsbox binnen een afgesproken tijdsslot ophalen in de winkel. De prijs is altijd een derde van de daadwerkelijke waarde: een box met een waarde van 15 euro kost dus slechts 5 euro. Naast Jumbo Wageningen, nemen elf Jumbo-winkels in Amsterdam en Jumbo Foodmarkt Groningen deel aan de pilot. Winkels bepalen zelf hoe ze de box samenstellen, waarbij beschikbaarheid en variatie belangrijke criteria zijn.

Na een evaluatie van de pilot, wordt gekeken hoe Jumbo de app nog beter kan laten aansluiten op de winkels en klanten. De ambitie is om de samenwerking met de app op korte termijn landelijk te implementeren.

Foto (v.l.n.r.): Toine Timmermans (Directeur tegen Voedselverspilling WUR), George Verberne (ondernemer Jumbo), Burgemeester Geert van Rumund, Joost Rietveld (Oprichter Too Good To Go Nederland) en Gerhard de Ruiter (WUR).