Veghel, 20 augustus 2014

Jumbo tevreden over successen in eerste halfjaar

Jumbo Groep Holding BV kijkt tevreden terug op de resultaten van de eerste helft van 2014. Naast de voorspoedig verlopende integratie van C1000, is de Jumbo omzet fors sterker dan de markt gegroeid. De consumentenomzet onder de Jumbo formule bedroeg in het eerste halfjaar € 2.502 miljoen; een stijging van ruim 26% t.o.v. de eerste helft van 2013. Naast de groei uit de toename van het aantal winkels, bedroeg Jumbo’s autonome omzetgroei 3,4% bij een gemiddelde marktgroei van -0,2% (bron: GfK). De consumentenomzet onder de C1000 formule kwam in de eerste helft van dit jaar uit op € 1.258 miljoen. Deze omzetdaling van 33% is een rechtstreeks gevolg van de sterke afname van het aantal C1000 winkels en is in lijn met de geplande afbouw van deze formule. De autonome omzet van C1000 bleef met een index van circa 98 weliswaar achter bij de markt, maar is voor een formule in afbouw nog altijd tevredenstellend. De geconsolideerde omzet van Jumbo Groep Holding over de eerste helft van 2014 komt uit op € 3.760 miljoen, een daling van 2,5% vanwege de levering van 20 C1000 vestigingspunten aan Ahold en Coop. Het marktaandeel van Jumbo Groep Holding is op dit moment 20% (14% Jumbo en 6% C1000).

“Dat Jumbo beter presteert dan de markt, laat zien dat steeds meer klanten onze unieke formule echt omarmen en dat we samen met onze ondernemers en medewerkers de juiste weg zijn ingeslagen,” aldus Frits van Eerd, CEO Jumbo Groep Holding. “Als familiebedrijf vinden we de waardering van onze klanten daarnaast minstens zo belangrijk. Dat we met de tweede plaats in het GfK Zomerrapport als beste landelijke supermarktketen worden gezien, stemt positief en stimuleert om op de ingeslagen weg verder te gaan.”

Naast omzetgroei ontwikkelen ook de andere financiële resultaten van Jumbo Groep Holding zich positief. Dit is mede te danken aan de succesvolle integratie van C1000 die naar verwachting medio 2015 wordt afgerond. Nederland telt op dit moment 440 Jumbo winkels en nog 197 C1000 winkels. In de eerste helft van 2014 zijn 49 nieuwe Jumbo winkels aan het winkelbestand toegevoegd waarvan 45 ex C1000 winkels. Vanaf de start van de integratie zijn inmiddels 140 C1000 winkels succesvol omgebouwd naar Jumbo en 85 van de 136 verkochte winkels aan Ahold en Coop geleverd.

Van 400 naar 500 Jumbo winkels
In februari opende Jumbo in Nuenen haar 400ste winkel en naar verwachting wapperen de Jumbo vlaggen nog voor het einde van het jaar bij 500 winkels. Van Eerd: “Op veruit de meeste plekken omarmen trouwe C1000 klanten de Jumbo formule al snel. De 140 naar Jumbo omgebouwde C1000 winkels realiseren ruimschoots de geplande omzetniveaus en laten gemiddeld genomen een stijging zien ten opzichte van de oude C1000 omzet. Dat we de klant nu intensief meenemen in de transformatie van zijn lokale supermarkt naar Jumbo, draagt daar beslist aan bij. Steeds meer ondernemers willen hun winkel snel van rood naar geel ombouwen en daardoor zullen we de komende maanden drie à vier Jumbo winkels per week openen.”

C1000 elementen binnen Jumbo
Naast de synergie voordelen van de C1000 integratie, worden ook passende elementen van C1000 binnen de Jumbo formule geïntegreerd. Zo werd de spaaractie voor een dagje uit door klanten zeer gewaardeerd. Alle verwachtingen werden echter overtroffen toen Jumbo rondom het WK voetbal een spaaractie opzette waarbij klanten konden sparen voor een Roy Donders Juichpak. Deze pakken waren – ook na uitbreiding van het aanbod – binnen korte tijd uitverkocht. Van Eerd: “Ruim een kwart miljoen pakken werden binnen anderhalve week besteld. In onze winkels was het net zo druk als in de dagen voor kerst en werden recordomzetten behaald.”

Live met e-commerce
Jumbo gaat in het laatste kwartaal van 2014 starten met haar e-commerceactiviteiten. Klanten kunnen vanaf dat moment online boodschappen doen en deze afhalen in diverse Jumbo winkels en bij stand-alone pick-up-points. Van Eerd: “Online winkelen bij Jumbo wordt net zo bijzonder als boodschappen doen in de Jumbo winkels en Jumbo Foodmarkt. Vanzelfsprekend vertalen we onze formule met de laagste prijs, het grootste assortiment en de beste service ook online door. We gaan er alles aan doen om ook daar alle verwachtingen te overtreffen.”

Foodmarkt in Amsterdam
Bijna anderhalf jaar na de opening van Jumbo Foodmarkt in Breda kan dit concept met recht een succes genoemd worden. De omzetten liggen boven verwachting en stijgen nog steeds door en de klantwaardering is onovertroffen. Aan het eind van dit jaar gaat een tweede winkel met een Foodmarkt concept in Amsterdam-Noord open. In deze winkel – die zo’n 2.600 vierkante meter groot wordt – zal nóg meer focus liggen op gezonde en verse producten. Ook hier geldt dat de klant er zelf voor kan kiezen om enkel de ingrediënten te kopen, producten kant-en-klaar mee naar huis te nemen of er ter plaatse van te genieten in het Foodmarkt Café. In verschillende andere Jumbo winkels worden Foodmarkt elementen – zoals een grote visafdeling of pizzabakkerij – toegevoegd. Het familiebedrijf is voornemens om in de komende jaren meer Jumbo Foodmarkten te openen op nader te bepalen locaties.

Uitdagende toekomst
Jumbo kijkt vol vertrouwen uit naar de tweede helft van het jaar. Van Eerd: “E-commerce, de Foodmarkt in Amsterdam, het groeiend aantal Jumbo winkels en de nieuwe collega-ondernemers en medewerkers: de komende maanden beloven veel goeds. Maar achteroverleunen is er niet bij. Dat past ook niet bij ons. De concurrentie blijft hevig en de marges staan blijvend onder druk. We investeren volop in nieuwe winkels, logistiek, ICT en ook in de noodzakelijke uitbreiding van het hoofdkantoor in Veghel, de thuisbasis van Jumbo. Continue focus op kosten en verdergaande efficiency blijven essentieel om de realisatie van al deze ambities en onze groei ook op langere termijn te kunnen waarborgen.”