Beeld Tekst
Veghel, 13 september 2018

Jumbo schroeft ambities met duurzamere melk verder op

  • Jumbo voert naast Beter Leven keurmerk (BLK) ook PlanetProof keurmerk in voor zuivel van het Jumbo Huismerk
  • Beide keurmerken leggen verschillende accenten op criteria t.a.v. dierenwelzijn, biodiversiteit, milieu en klimaat
  • Doelstelling blijft ‘haalbaar en betaalbaar’ verduurzamen, met oog voor mens, dier, milieu

Jumbo maakt vanaf begin 2019 nog meer schapruimte vrij voor duurzamere melkproducten van het Jumbo Huismerk met het Beter Leven keurmerk en het PlanetProof keurmerk. Zo wil Jumbo haar voorloperpositie met duurzamere zuivel verder verstevigen. De supermarktketen zet met deze keurmerken in op een ruim, gevarieerd én betaalbaar aanbod dagverse zuivel. Eerder sprak Jumbo al de ambitie uit om in 2022 uitsluitend duurzamere melkproducten te verkopen. Jumbo was toen het eerste supermarktbedrijf in Nederland dat deze stap zette.

“De introductie van deze gecertificeerde melkproducten is een belangrijke vervolgstap om onze ambitie te kunnen realiseren. Als voorloper op het gebied van duurzame zuivel willen we zo onze intentie extra kracht bijzetten,” zegt Olaf de Boer, executive director Buying & Merchandising bij Jumbo. “We vinden het belangrijk dat producten zijn vervaardigd met respect voor mens, dier en milieu. Beide keurmerken werken met criteria ten aanzien van dierenwelzijn, biodiversiteit, milieu en klimaat, maar er zijn ook accentverschillen. Door beide keurmerken te voeren, kunnen we blijven inspelen op de behoeften van de klant. De een vindt dierenwelzijn het belangrijkst, de ander juist zorg voor het milieu.” Een belangrijk uitgangspunt is dat duurzamere producten die bij Jumbo in de schappen liggen voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar moeten zijn en dat de productie ervan voor boeren praktisch uitvoerbaar blijft. Dat noemt Jumbo ‘haalbaar en betaalbaar’ verduurzamen. De duurzamere zuivel verschijnt stapsgewijs in het schap. Beter Leven keurmerk zuivel op het Jumbo huismerk: verdergaande aandacht voor mens, dier, natuur én milieuNaast het PlanetProof keurmerk introduceert Jumbo in 2019 samen met de Dierenbescherming en belangrijke ketenpartners verschillende zuivelproducten van het Jumbo Huismerk onder het nieuwe Beter Leven keurmerk met 1 ster. Dit keurmerk heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel, maar stelt nu ook eisen op het gebied van milieu, klimaat en biodiversiteit. “Jumbo is trots op de samenwerking met het Beter Leven keurmerk,” meldt De Boer. “Beter Leven heeft zich afgelopen jaren ruim en breed bewezen als leidraad voor consumenten die waarde hechten aan dierenwelzijn. We juichen het toe dat naast vlees, vleeswaren, snacks en eieren nu ook melkproducten een helder keurmerk krijgen.” Het huidige assortiment 3 sterren Beter Leven keurmerk op biologische zuivel van het Jumbo Huismerk blijft gehandhaafd. Hiermee neemt Jumbo een duidelijke voorlopersrol in.  Met PlanetProof eerste stap richting verduurzamen weidezuivel Het merendeel van de dagverse zuivel bij Jumbo is al op basis van gecertificeerde weidemelk, afkomstig van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zes uur per dag in de wei staan. Uit het oogpunt van dierenwelzijn is weidemelk een mooie eerste stap. Het Planet Proof keurmerk – voorheen Milieukeur – gaat een stap verder en stelt aanvullende criteria aan dierenwelzijn, en weegt tevens andere duurzaamheidsaspecten mee, zoals biodiversiteit en klimaat.
 Sinds vorig jaar werkt Jumbo nauw samen met PlanetProof voor het aanbod aardappelen, groenten en fruit (AGF) van Nederlandse bodem. Naar verwachting zal het aandeel gecertificeerd Nederlands AGF voor het einde van dit jaar zijn gestegen tot bijna 80%. Vanaf begin 2019 is Planet Proof ook zichtbaar op zuivelproducten.