Beeld Tekst
Veghel, 1 februari 2017

Jumbo plaatst 14.000 zonnepanelen op hoofdkantoor en distributiecentra in Veghel

  • Jumbo in Top 5 grootste zonne-energieprojecten in Nederland
  • Zonnepanelen wekken 2.187.000 kWh duurzame energie op
  • Jumbo Almere, Winterswijk en Nijverdal plaatsen nog eens 910 extra zonnepanelen

Jumbo heeft binnenkort een extra reden om zich te verheugen op een zonnige zomer: in 2017 plaatst de supermarktketen maar liefst 14.000 zonnepanelen op haar hoofdkantoor en distributiecentra in Veghel. Deze zonnepanelen hebben een jaarlijkse productiecapaciteit van maar liefst 2.187.000 kWh, ruim voldoende om zo’n 730 huishoudens volledig van energie te voorzien. Dit duurzame project is één van de vijf grootste projecten met zonne-energie in Nederland. Bovendien stimuleert Jumbo de plaatsing van zonnepanelen door haar winkels. Naast de huidige 13 winkels met zonne-energie, worden in de komende maanden bij Jumbo winkels in Almere, Winterswijk en Nijverdal in totaal 910 zonnepanelen geplaatst. Dat is goed voor nog eens 246.000 KWh duurzame elektriciteit per jaar.

“Als Jumbo willen we zuinig zijn op de wereld om ons heen. Een belangrijke uitdaging is de manier waarop fossiele brandstoffen – zoals aardolie, aardgas en steenkolen – gebruikt worden. Deze zorgen voor een hoge CO2-uitstoot en daarmee voor opwarming van de aarde”, vertelt Colette Cloosterman-van Eerd, directeur Formule en Innovatie en mede-eigenaar van Jumbo Supermarkten. “Jumbo wil zo weinig mogelijk energie verbruiken en steeds meer hernieuwbare energiebronnen inzetten, zoals wind- en zonne-energie. Met de plaatsing van 14.000 zonnepanelen op ons hoofdkantoor en onze distributiecentra in Veghel zetten we hierbij een belangrijke stap vooruit.”

Investeren in duurzame energie
De grootschalige plaatsing van zonnepanelen is onderdeel van Jumbo’s Klimaatplan. Hierin staat wat zij op het gebied van duurzaamheid tot 2020 wil bereiken. Zo wil Jumbo 20 procent energiebesparing en 50 procent CO2-reductie ten opzichte van 2010 realiseren. Daarnaast zet de supermarktketen in op 20 procent duurzame energie, waarvan 5 procent afkomstig is van eigen energieopwekking. “Daarom stimuleren we onder andere het gebruik van zonne-energie door onze winkels. Ook maken we inzichtelijk hoeveel kosten zij kunnen besparen door eigen energieopwekking, brengen we in kaart welke maatregelen zij kunnen nemen en bieden we ondersteuning bij de installatie van zonnepanelen”, vertelt Cloosterman-van Eerd. “Winkels kunnen zo aanzienlijk op hun energiekosten besparen en een bijdrage leveren aan een beter milieu.” Het idee voor de plaatsing van zonnepanelen kwam tevens voort uit een dialoogsessie met de Raad van Kinderen, een initiatief waarbij kinderen uit groep 8 van Basisschool ’t Ven uit Veghel onderzoek doen en advies geven aan Jumbo over bepaalde onderwerpen, waaronder duurzaamheid.

Over Jumbo Supermarkten
Jumbo telt momenteel zo’n 580 winkels, waaronder drie Foodmarkten. Ook zijn er 300 Pick Up Points waar klanten hun online bestellingen kunnen ophalen en bezorgt de supermarktketen boodschappen aan huis. In alle winkels én online wordt de unieke Jumbo formule gevoerd (beste service + grootste assortiment x laagste prijs) en kunnen klanten vertrouwen op de 7 Zekerheden. Door de klant altijd centraal te zetten, is het familiebedrijf één van de best gewaardeerde supermarktketens. Niet voor niets is Jumbo al zestien keer door GfK uitgeroepen tot beste supermarkt van Nederland. Door de overname van Super de Boer in 2009 en C1000 in 2012 is Jumbo uitgegroeid tot het tweede supermarktbedrijf van het land. Bovendien heeft Jumbo begin 2016 de foodserviceformule La Place overgenomen. Voor meer informatie zie www.jumbo.com.

Fotobijschrift: Karel de Jong, Directeur Supply Chain Jumbo (links) en Frank Heijckmann, Algemeen directeur KiesZon (zonnestroomprojecten voor de zakelijke markt) (rechts) leggen eerste zonnepaneel op het Jumbo distributiecentrum in Veghel.