Beeld Tekst
Veghel, 22 augustus 2018

Jumbo neemt Smulweb over

  • Sterk eerste halfjaar Jumbo met stijging consumentenomzet van 3,8% naar € 3,898 miljard
  • Geplande overname Smulweb door Jumbo draagt bij aan strategie gericht op foodbeleving
  • In aantocht: ombouw EMTÉ supermarkten, marktverkenning België
  • Opening tweede E-Fulfilment Center om razendsnelle groei online te faciliteren
  • La Place realiseert omzetgroei van 30% en breidt verder uit in binnen- en buitenland

Jumbo Groep Holding kijkt terug op een sterk eerste halfjaar van 2018, waarin het de positieve groeiontwikkeling van voorgaande jaren heeft kunnen vasthouden. De consumentenomzet onder de Jumbo formule steeg met 3,8% naar € 3,898 miljard. Voor het overgrote deel kwam dit voor rekening van de sterk autonome groei van 3,3% ten opzichte van een marktgroei van 2,3% (bron: GfK). Het marktaandeel van Jumbo Supermarkten nam hierdoor in het eerste halfjaar verder toe tot circa 19,5%. Jumbo verwacht haar positie op de Nederlandse markt komend halfjaar verder te kunnen uitbreiden door de opening van verschillende nieuwe winkels, waaronder de eerste 25 naar Jumbo om te bouwen EMTÉ supermarkten. De omzet van La Place steeg in het eerste halfjaar met 30% naar € 78,5 miljoen, onder meer dankzij de opening van zes nieuwe restaurants in binnen- en buitenland. Zowel Jumbo als La Place geven aan dat zij een toenemende behoefte aan gemak en ontzorging zien bij hun klanten, alsmede een groeiende belangstelling voor gezond en lekker eten. Beide ketens spelen hier actief op in met uitbreiding van assortiment en service-elementen én met verschillende innovaties op het gebied van foodbeleving.

Aanhoudende groei
“De aanhoudend gunstige omzetontwikkeling in dit eerste halfjaar van 2018 legt een stevig fundament onder onze ambitie om dé omnichannel foodretailer van Nederland te worden,” zegt CEO Frits van Eerd. “We zetten in op verdere groei, waarbij we vasthouden aan onze klantgerichtheid en onderscheidend aanbod van hoge kwaliteit tegen de laagste prijzen, en tegelijkertijd een flink aantal vernieuwingen doorvoeren op het gebied van klantgemak en winkelbeleving rondom lekker en gezond eten. Zo blijven we het assortiment verse seizoens- en streekproducten verder uitbreiden. We zijn erg blij dat onze miljoenen klanten deze koers waarderen.”  

Extra boost door Smulweb
Jumbo heeft het voornemen om haar strategie gericht op foodbeleving een extra impuls te geven door de geplande overname van Smulweb, Nederlands grootste online voedings- en receptenplatform waar honderdduizenden bezoekers elkaar adviseren en inspireren over lekker eten. Jumbo ziet goede mogelijkheden om Smulweb op een aantrekkelijke en natuurlijke wijze te integreren met Jumbo.com en de Jumbo app en kan zodoende verder invulling geven aan haar omnichannelstrategie. Bovendien zal Jumbo met Smulweb nog meer inzicht krijgen in wat klanten bezighoudt, in hun wensen, behoeften, ideeën en tips. Jumbo verwacht de overname nog deze maand te kunnen afronden.

Jumbo Foodcoach
Naast Smulweb zal de verdere ontwikkeling van de Jumbo Foodcoach app een centrale rol spelen in het verpersoonlijken van lekkere, gezonde en voedzame maaltijden voor thuis. Jumbo heeft hiervoor een samenwerkingsverband gesloten met voetbalvereniging PSV en in de tweede helft van het jaar zal de Jumbo Foodcoachapp ook geïntroduceerd worden bij Team LottoNL-Jumbo. Stap-voor-stap zullen de komende tijd nieuwe toepassingen en gebruikersgroepen worden toegevoegd.

Nieuwe supermarktlocaties
Dit najaar gaat Jumbo stapsgewijs van start met de ombouw van de nieuw verworven EMTÉ supermarkten. Begin juli vond de overdracht plaats van alle aandelen in EMTÉ Holding B.V. en haar dochterondernemingen van Sligro Food Group aan het consortium van Jumbo en Coop. Jumbo is hierdoor onder meer eigenaar geworden van 79 nieuwe supermarktlocaties. Frits van Eerd: “Deze uitbreiding is opnieuw een mijlpaal en een geweldige stap in de ontwikkeling van ons familiebedrijf. Zo kunnen we blijven bouwen aan onze omnichannelstrategie, die erop gericht is op zoveel mogelijk plaatsen en op zoveel mogelijk momenten beschikbaar te zijn voor al onze klanten.” Op 19 september opent Jumbo in Nijmegen de deuren van de eerste verbouwde EMTÉ winkel. Dit najaar worden naar verwachting 25 EMTÉ winkels omgebouwd volgens de nieuwste uitgangspunten van de Jumbo formule; de overige winkels zijn volgend jaar aan de beurt.

Jumbo België
Daarnaast is Jumbo begonnen aan het verkennen van de Belgische markt en zijn de eerste supermarktlocaties bij onze Zuiderburen inmiddels gecontracteerd. Om de introductie op de Belgische markt goed te laten verlopen bouwt Jumbo op dit moment een dedicated organisatie voor Jumbo België op.

Online omzet stijgt razendsnel door
Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is de omzet van online bestelde boodschappen via Jumbo.com en de Jumbo app in het eerste halfjaar van 2018 met maar liefst twee derde toegenomen. De snelgroeiende populariteit van deze digitale winkelkanalen heeft onder meer geleid tot een aanzienlijke aanwas van creatieve, bevlogen medewerkers op de Jumbo Tech Campus in Veghel. Om de groei van online verder te kunnen faciliteren, is in mei 2018 een tweede E-Fulfilment Center (EFC) in gebruik genomen. Dit online distributiecentrum in Raalte voor directe levering van bestellingen via Jumbo.com voegt extra capaciteit toe aan het bestaande EFC van Jumbo in Den Bosch. Het EFC in Raalte zal komende jaren ongeveer 550 banen opleveren.  

La Place en Efteling
Restaurantketen La Place zag in het eerste halfjaar van 2018 de omzet stijgen met 30% naar € 78,5 miljoen. Het aantal restaurants is in deze periode gegroeid tot 98. Daaronder bevinden zich inmiddels 14 vestigingen buiten onze landsgrenzen. La Place opende afgelopen zes maanden onder meer nieuwe restaurants in Haarlem, Maastricht, Leeuwarden, Parijs (Frankrijk) en Zürich (Zwitserland). Op de Nederlandse thuismarkt lag de nadruk op nieuwe locaties langs snelwegen, op luchthavens en in treinstations. In juni kondigde La Place een samenwerking met de Efteling aan. In nauwe samenspraak ontwikkelen beide bedrijven lekkere en gezonde thematische kindermenu’s en speelhoeken voor de La Place restaurants. La Place opende deze zomer ook een nieuwe vestiging in het bekende attractiepark.

Bekijk de infographic (pdf)