Veghel, 25 augustus 2015

Jumbo groeit na succesvolle integraties autonoom verder

Na integraties van Super de Boer en C1000 nu focus op optimalisatie en autonome groeiJumbo Groep Holding BV kijkt tevreden terug op de eerste helft van 2015. Met de ombouw van nog eens 79 winkels werd de integratie van C1000 binnen Jumbo succesvol afgerond. De grootste ombouwoperatie in de Nederlandse foodretail markt is hiermee teneinde gekomen. De consumentenomzet van Jumbo kwam in het eerste halfjaar uit op € 3,164 miljard. Dat is een stijging van ruim 26% ten opzichte van de eerste helft 2014, die voor een belangrijk deel te danken is aan de toename van het aantal winkels. Met een autonome groei van +1,2% wist Jumbo echter ook in haar bestaande winkels harder te groeien dan de markt (+0,7%, bron GfK). In de tweede helft van 2015 ligt de focus vooral op optimalisatie van de formule en de organisatie. Jumbo gaat investeren in de versterking van de formule, bestaande winkels verbouwen en een operationele efficiencyslag maken. Parallel daaraan zal Jumbo, ook na de opening van haar 100ste Pick Up Point vandaag, doorgroeien in e-commerce en later dit jaar een derde Foodmarkt openen.

De geconsolideerde omzet van Jumbo Groep Holding (Jumbo en C1000) bedraagt over het eerste halfjaar € 3,560 miljard tegenover € 3,760 miljard in de eerste helft van 2014. Deze daling wordt volledig veroorzaakt door de levering van uiteindelijk 125 C1000 winkels aan Ahold en Coop met een totale jaaromzet van circa € 1 miljard. Zowel de bestaande Jumbo winkels als de winkels die van C1000 naar Jumbo werden omgebouwd lieten een stijging van de omzet zien. De laatste winkels onder C1000 vlag wisten in het eerste halfjaar van 2015 nog een omzet van € 396 miljoen te realiseren. Het marktaandeel van Jumbo Groep Holding kwam in de eerste helft van 2015 uit op circa 19%.

Frits van Eerd, CEO van Jumbo Groep Holding: “Na ruim vijf jaar enorm hard groeien, ombouwen en integreren van achtereenvolgens Super de Boer en C1000, kunnen we ons nu focussen op het optimaliseren van onze formule en organisatie. De afgelopen jaren hebben we Nederland geel gekleurd en op enorme schaal laten kennismaken met Jumbo, nu is het tijd om de lat in alle opzichten nog hoger te leggen en de klant de beste versie van onszelf te geven. Een formule waarbij de verwachting van elke klant wordt overtroffen.”

Einde C1000

Op 18 juli sloot in Ulft de allerlaatste C1000 de deuren, deze opent morgen als Jumbo. Daarmee is er een einde gekomen aan de ombouw van 276 C1000 winkels en een omvangrijk integratietraject. De winkelteller bij Jumbo staat dan op 580. Van Eerd kijkt er trots en tevreden op terug: “Onze medewerkers en ondernemers hebben een prestatie van formaat geleverd. Natuurlijk ging het niet altijd zonder slag of stoot, maar uiteindelijk hebben we samen de beste supermarktketen van Nederland weten neer te zetten, dat is meerdere keren uit GfK onderzoek gebleken. Nu gaan we verder bouwen aan een nog betere Jumbo.”

Derde Jumbo Foodmarkt in Veghel

Binnen alle drie de Jumbo formats – supermarkten, foodmarkten en Jumbo.com – worden dit najaar stappen gezet. Enkele tientallen van de huidige 580 supermarkten worden in de komende maanden verbouwd en soms uitgebreid, zodat deze maximaal aansluiten bij de behoefte van de lokale klant. Na Breda en Amsterdam opent Jumbo naar verwachting eind november een Foodmarkt in Veghel, sinds 1921 de thuisbasis van het familiebedrijf. In Jumbo’s Foodmarkt vindt de klant het grootste foodassortiment van Nederland. Daarnaast werken er koks aan onder meer verse Italiaanse, Aziatische en Hollandse gerechten, die kunnen worden meegenomen of ter plekke worden gegeten in het Foodmarkt Café. En dat allemaal tegen de laagste prijs.

Jumbo opent 100-ste Pick Up Point

Vandaag opent CFO Ton van Veen – amper tien maanden na de livegang van Jumbo.com – in Zwaagdijk het 100ste Pick Up Point. Hiermee is Jumbo een van de snelste online groeiers en laat de keten zien online boodschappen zeer serieus te nemen. Van Eerd: “Wij zijn ervan overtuigd dat de klant van vandaag en morgen zelf wil bepalen waar, wanneer en hoe je boodschappen doet. Daarom richt onze omnichannel strategie zich op groei in zowel supermarkten, foodmarkten als online. Naast de opening van nog meer Pick Up Points in de tweede helft van 2015, zal Jumbo binnen afzienbare tijd ook met thuisbezorging starten.”

Jumbo zoals Jumbo is bedoeld

De Jumbo formule neemt in de Nederlandse food retailmarkt al sinds haar ontstaan in 1996 een unieke positie in. “Bij ons krijgt de klant elke dag de allerlaagste prijs en de beste service. Gegarandeerd. Dát moet de klant ervaren en dat moeten wij waarmaken”, aldus Van Eerd. “De autonome groei van 1,2% in de eerste helft van 2015 stemt, bovenop de autonome groei van 3,5% in heel 2014, natuurlijk tot tevredenheid. Om deze groei vast te houden of zelfs verder uit te bouwen, zullen wij nog meer gaan investeren in de kwaliteit van onze formule en de klantgerichtheid van onze organisatie. Mede daarom komt er na ruim vijf jaar van enorme groei en integratie nu een fase van optimalisatie, waarin we de kwaliteit van ons bedrijf gaan verbeteren en tevens de nodige efficiencyslagen gaan maken. Op deze wijze kunnen we onze formulebelofte blijvend waarmaken en de klant Jumbo blijven garanderen zoals Jumbo bedoeld is.”