Veghel, 19 augustus 2013

Jumbo en C1000 op koers

De eerste helft van 2013 is voor Jumbo Groep Holding BV goed verlopen. Omzetontwikkelingen liggen op koers en de integratie Jumbo-C1000 verloopt naar behoren. De consumentenomzet van de Jumbo formule kwam in de eerste helft van 2013 uit op € 1.979 miljoen, een stijging van 18% ten opzichte van de eerste helft van 2012. De omzetstijging komt voort uit de toename van het aantal winkels naar 351 en een autonome omzetgroei van 2,1% in lijn met de marktgroei van 2,3% (bron: IRI). C1000 zag de consumentenomzet halverwege het jaar uitkomen op € 1.880 miljoen, een daling van 16% ten opzichte van vorig jaar veroorzaakt door de afname in het winkelbestand naar 328 winkels. De autonome omzetgroei bij C1000 bedroeg 0,7%. De geconsolideerde consumentenomzet van Jumbo Groep Holding BV is in de eerste helft van 2013 uitgekomen op € 3.859 miljoen. Het gezamenlijke marktaandeel van het Jumbo concern bedraagt op dit moment 20,7%, bestaande uit 11,6% voor Jumbo en 9,1% voor C1000.

Verdere uitrol Jumbo Foodmarkt
Jumbo Foodmarkt, de winkel met een totaal nieuw food-concept die eind maart in Breda werd geopend, heeft in de eerste maanden boven verwachting gepresteerd. De omzet groeit gestaag en voldoet ruimschoots aan de verwachtingen van het concern. Het concept zal verder worden uitgerold, te beginnen in Amsterdam. Frits van Eerd, CEO van Jumbo Groep Holding is enthousiast over de resultaten. “De waardering van klanten is ongeëvenaard.” Het assortiment, de unieke koksproducten, de keukens en het restaurant, maar zeer zeker ook de service en klantgerichtheid van de medewerkers, scoren in onderzoek bijzonder hoog. “Dit succes smaakt naar meer. Naast de opening van een tweede Foodmarkt in Amsterdam, zullen we ook succesvolle elementen toepassen in andere Jumbo winkels”, aldus Van Eerd.

Resultaten eerste helft 2013 bemoedigend
Jumbo kijkt tevreden terug op het afgelopen halfjaar. Frits van Eerd hierover: ”Er is in de eerste helft van dit jaar wederom veel gebeurd. We zijn bezig met de grootste ombouwoperatie ooit en dat gaat natuurlijk niet vanzelf, maar de resultaten zijn bemoedigend. Zo verlopen de omzetontwikkelingen en marktposities van Jumbo en C1000 volgens verwachting. De resultaten van de omgebouwde C1000 winkels zijn gemiddeld gezien goed en het integratieproces met C1000 ligt op koers. Daarbovenop komt dat Jumbo nu de positie van tweede supermarktformule van Nederland heeft bereikt. Een positie die we de komende jaren nog verder zullen uitbouwen.” Ook de financiële resultaten hebben zich conform verwachting ontwikkeld. Door de goede omzetresultaten en toenemende synergie- en efficiencyvoordelen heeft het Jumbo concern de schuldpositie in de eerste helft van het jaar verder weten af te bouwen. Focus op een beheersbare kostenstructuur blijft onverminderd van belang om de solide positie van het concern ook op de langere termijn te behouden.

Ombouw C1000 winkels overwegend succesvol
Het eerste halfjaar van 2013 heeft Jumbo 40 C1000 winkels omgebouwd naar Jumbo. Het totaal aantal omgebouwde winkels komt hiermee op 57. De resultaten in deze winkels zijn over het algemeen goed. Uit klantonderzoek blijkt dat de waardering van nieuwe winkels door klanten positief is. Naast winkels die het aanzienlijk beter doen dan gepland, blijft in een aantal winkels de omzet vooralsnog achter bij de prognoses. Frits van Eerd hierover: “De oorzaken variëren, maar zijn inmiddels volledig in beeld gebracht. Samen met de ondernemers nemen we stappen om ook de achterblijvende winkels op het gewenste niveau te brengen. We zijn ervan overtuigd dat we hier samen in gaan slagen.” Naar verwachting zullen in de tweede helft van 2013 nog zo’n 40 C1000 winkels worden omgebouwd tot Jumbo.

Nieuwe fase integratie C1000
De integratie van C1000 heeft in de eerste helft van 2013 een nieuwe fase bereikt. De personele, operationele en logistieke integratieprocessen liggen goed op koers of zijn al afgerond. Verder heeft Jumbo met de ondernemers een helder conditiestelsel met een passend verdienmodel afgesloten, waarmee een goede basis is gelegd voor een succesvolle toekomst voor alle partijen. Daarnaast is met een directieuitbreiding – Matthijs Moeken (Marketing) en Duncan Hoy (Operatie) zijn vanuit C1000 toegetreden tot de Jumbo directie – de organisatieaansturing verder versterkt en voorbereid op de toekomst. Ook de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden en de noodzakelijke reorganisatie op het hoofdkantoor liggen op schema. Van Eerd: “We hebben het merendeel van de arbeidsvoorwaarden weten te harmoniseren. Samen met de vakbonden hebben we een goede eigen Jumbo DC CAO kunnen afsluiten voor onze distributiemedewerkers. Ik ben vooral onder de indruk van de onophoudelijke motivatie en inzet van onze collega’s bij Jumbo en C1000 in deze toch turbulente tijden.”