Beeld Tekst
Veghel, 16 november 2017

Jumbo eerste supermarkt met alleen maar duurzamere melk

  • Jumbo maakt afspraken met Milieudefensie voor verduurzamen melkproducten
  • In 2020 alleen nog weidegangmelk in Jumbo Huismerkassortiment
  • Samenwerkingsproject met Dierenbescherming voor zuivel met Beter Leven keurmerk

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzamere melkproducten in de schappen zetten. De supermarktketen heeft daarover afspraken gemaakt met milieuorganisatie Milieudefensie. Jumbo is de eerste supermarkt in Nederland die deze stap zet.

Directeur Commercie, Ed van de Weerd: “Als supermarkt vinden we het belangrijk dat producten worden geproduceerd met zorg voor mens, dier en milieu. Dit geldt ook voor melk. De komende jaren gaan we met onze ketenpartners nóg meer stappen zetten om onze melkplas verder te verduurzamen.”

Afspraken met Milieudefensie
Het merendeel van de dagverse zuivel van Jumbo heeft al een weidegangcertificering en is dus al afkomstig van koeien die 120 dagen per jaar zes uur per dag in de wei staan. Jumbo wil in 2020 voor haar huismerk zuivelassortiment alleen nog weidegangmelk gebruiken. Daarnaast verwacht Jumbo van haar leveranciers dat ze vanaf 2022 alleen nog veevoer uit Europa gebruiken. Ook gaat de supermarktketen zich inzetten voor weidevogelbeheer en een grondgebonden veehouderij.

Zuivel met Beter Leven keurmerk
“Daarnaast is Jumbo onlangs een samenwerkingsproject met de Dierenbescherming gestart waarin we onderzoeken of we melk kunnen voorzien van het Beter Leven keurmerk.”, aldus Ed van de Weerd. Jumbo blijft ook middels het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL) participeren in het initiatief Duurzame Zuivelketen.

Win-win
Bart van Opzeeland van Milieudefensie: “Petje af voor Jumbo. Wat een mooi nieuws voor het milieu en de natuur. Duurzame melk spaart het klimaat, grondwater, het grasland en vermindert het mestprobleem. Dit is dus win-win.”

Ruim 45.000 keer
Milieudefensie heeft ruim 45.000 handtekeningen opgehaald voor duurzamere melk in de supermarkten. Als al onze melk duurzamer wordt geproduceerd dan neemt het Nederlandse mestprobleem af, lopen koeien in de wei en krijgen ze veevoer uit Europa. Bart van Opzeeland: “Nu Jumbo als eerste supermarkt deze stap heeft gezet, richten we ons op andere supermarkten, zodat duurzamere melk heel normaal wordt.”