Beeld Tekst
Veghel, 12 april 2017

Jumbo breidt landelijke samenwerking met voedselbanken Nederland uit

  • Jumbo was in 2015 de eerste supermarkt die landelijk faciliteerde dat lokale voedselbanken bij winkels producten konden inzamelen
  • Jumbo winkels kunnen nu nog makkelijker samenwerken met lokale voedselbanken
  • Jumbo heeft de ambitie voedselverspilling verder terug te dringen

Jumbo heeft de ambitie om haar milieu-impact te verminderen en de voedselverspilling in haar winkels verder terug te dringen. Artikelen die niet meer geschikt zijn om te verkopen, zijn vaak nog wel geschikt voor consumptie. Deze artikelen worden al door vele Jumbo winkels gedoneerd aan lokale voedselbanken. Jumbo gaat deze samenwerking met Voedselbanken Nederland intensiveren en tekende hiervoor gisteren een landelijke overeenkomst.

Met de landelijke overeenkomst met Voedselbanken Nederland maakt Jumbo het haar winkels en distributiecentra lokaal nog makkelijker om zelf een bijdrage te leveren aan het terugdringen van voedselverspilling en een goede bestemming te vinden voor overtollig voedsel. In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Door samen te werken met de voedselbank worden producten, die Jumbo bijvoorbeeld niet meer kan verkopen conform de Zeven Zekerheden maar nog wel geschikt zijn voor consumptie, gedoneerd aan hen die het nodig hebben.

De landelijke samenwerking met Voedselbanken Nederland, die nu zowel voor de distributiecentra als voor de winkels geldt, is één van de initiatieven van Jumbo om voedselverspilling tegen te gaan. Een groot deel van de winkels werkt al samen met een van de 167 voedselbanken in Nederland en de doelstelling is dat alle winkels waar mogelijk de samenwerking aangaan.

“We werken al verschillende jaren samen met Voedselbanken Nederland. Dat we deze samenwerking nu gaan intensiveren maakt me erg trots. Hiermee kunnen we aan de wens van onze winkels voldoen om ook lokaal nog meer bij te kunnen dragen aan het tegengaan van voedselverspilling en producten te doneren aan mensen die het goed kunnen gebruiken”, vertelt Colette Cloosterman – van Eerd, directeur Formule en Innovatie van Jumbo.

Voedselverspilling verminderen
Bij Jumbo is voedselverspilling een belangrijk thema binnen haar duurzaamheidsbeleid. Jumbo wil geen eetbaar voedsel weggooien en ontwikkelt diverse activiteiten om voedselverspilling binnen haar organisatie en bij de klant thuis te verminderen. Zo introduceert Jumbo dit jaar verschillende producten van reststromen. Bij het samenstellen van recepten voor het inspiratiemagazine Hallo Jumbo is aandacht voor het gebruik van hele producten, zodat er nagenoeg geen restanten overblijven. 

Fotobijschrift (vlnr):
Willem van Prooijen, bestuurslid Voedselbanken Nederland
Colette Cloosterman – van Eerd, directeur Formule en Innovatie Jumbo
Leo Wijnbelt, voorzitter Voedselbanken Nederland
Ton van Veen, Financieel directeur Jumbo