Beeld Tekst
Veghel, 17 oktober 2018

Gezonder vleesassortiment bij Jumbo: minder zout, meer smaak

  • Met minder zout en meer natuurlijke ingrediënten werkt Jumbo toe naar nog lekkerdere én gezondere verse vleesproducten
  • In honderden producten is zout gereduceerd, in totaal bevat het vers vleesassortiment gemiddeld 20 procent minder zout
  • Jumbo gaat verder dan brancheafspraken: eind 2019 zit er maximaal 1,25 gram zout per 100 gram in de verse vleesproducten.

Jumbo heeft de hoeveelheid zout in haar verse vleesproducten aanzienlijk verlaagd. Honderden populaire producten – van hamburgers, speklapjes en satéspiesjes tot braadworst, gehakt en slavinken – zijn onder de loep genomen. Het totale verse vleesassortiment bevat nu gemiddeld 20 procent minder zout. Dit komt neer op zo’n 27.000 kilo minder zout per jaar. Bovendien zijn waar mogelijk allergenen* uit producten gehaald en is het aantal e-nummers verminderd. De verbeteringen worden komende tijd doorgevoerd bij nog meer producten in het verse vleesschap. Jumbo heeft hier de afgelopen jaren hard aan gewerkt en is continu bezig met nieuwe doelstellingen op het vlak van lekker en gezond eten.

Jumbo heeft zich ten doel gesteld om eind 2019 de hoeveelheid zout in haar totale verse vleesproducten terug te dringen tot maximaal 1,25 gram per 100 gram. Hierbij gaat Jumbo uit van een eigen normering die verder gaat dan de binnen de branche gemaakte afspraken. Inmiddels bevat een groot deel van het assortiment vlees dat in de schappen ligt al veel minder zout. Ook zijn in deze producten kunstmatige smaakversterkers vervangen voor natuurlijke ingrediënten en zijn waar mogelijk de producten allergeenvrij gemaakt. Deze aanpassingen maken allemaal onderdeel uit van Jumbo’s streven om klanten te helpen en inspireren om weloverwogen en gezondere keuzes te maken op het gebied van eten.

“Het steeds gezonder maken van ons assortiment is heel belangrijk voor ons”, zegt Olaf de Boer, executive director Buying & Merchandising bij Jumbo. “In ons vleesschap hebben we een mooi resultaat bereikt met het terugdringen van zout en e-nummers. We hebben het hele vleesassortiment tegen het licht gehouden en zijn nu in samenwerking met onze leveranciers alweer volgende stappen aan het zetten op basis van nieuwe doelstellingen. Zo kijken we hoe we de samenstelling van onze producten nog beter kunnen maken. Met betere ingrediënten, zo weinig mogelijk allergenen en waar het kan met minder zout en onnodige toevoegingen. Dat is best een uitdaging, want dat is voor elk product weer anders. Bij bewerkte producten met marinades en specerijen is dat bijvoorbeeld eenvoudiger dan bij andere producten. Het is een doorlopend proces waarbij we regelmatig smaaktests uitvoeren, want we streven naar een gezonder assortiment zonder concessies te doen aan de smaak.”

*de verse vleesproducten zijn nagenoeg vrij van de 14 wettelijke allergenen. Allergenen zoals melk, tarwe, mosterd, selderij, soja en pinda worden alleen functioneel gebruikt. Bijvoorbeeld in het geval van een saté-schnitzel.