Beeld Tekst
Veghel, 16 januari 2020

Als eerste supermarktketen in Nederland introduceert Jumbo eieren zonder eendagshaantjes

Jumbo gaat samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat “eieren zonder kuikendoden” garandeert. Met een geavanceerde techniek kan Respeggt zien of er een haantje of een hennetje in het broedei zit. Deze techniek betekent mogelijk het einde van de eendagshaantjes, een groot en onzichtbaar probleem in de pluimveesector. Jumbo is de eerste Nederlandse supermarktketen die Respeggt eieren introduceert en zet hiermee een stap vooruit in dierenwelzijn binnen de eierketen. De eieren – die te herkennen zijn aan het Respeggt logo – zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten.

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 40 miljoen haantjes gedood, vlak nadat ze uit het ei zijn gekomen. Dit gebeurt omdat haantjes geen rol hebben in de eierketen: ze kunnen immers zelf geen eieren leggen en ze zijn minder geschikt voor de vleesproductie. Met behulp van een innovatieve techniek – ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf HatchTech – kun je al in het broedei zien of het een hennetje of een haantje wordt. Het broedproces bij haantjes wordt afgebroken waardoor ze niet onnodig geboren en vervolgens gedood worden. Alléén broedeieren met een leghen erin worden verder uitgebroed. Deze hen legt daarna de eieren die voor consumptie zijn bedoeld en dus in het supermarktschap liggen.

De eieren van Respeggt leghennen liggen vanaf eind maart in de schappen van alle Jumbo supermarkten. Ze zijn duidelijk herkenbaar aan het Respeggt logo op de verpakking en een stempel op de eieren zelf. Jumbo start met de 6 stuks vrije uitloop eieren en later volgen ook de biologische eieren onder het Jumbo Huismerk.

Doorbraak in pluimveesector

“Dierenwelzijn staat bij Jumbo hoog op de agenda en we zijn continu op zoek naar mogelijkheden om dit verder te verbeteren,” vertelt Olaf de Boer, directeur Commercie bij Jumbo. “Veel mensen weten niet dat er in de eierketen zo veel haantjes worden gedood. De methode van Respeggt biedt een oplossing voor dit probleem en betekent echt een doorbraak voor de pluimveesector. We zijn blij dat we de eieren van Respeggt in Nederland kunnen gaan aanbieden, om zo onnodig dierenleed te voorkomen.”

Co’tje Admiraal, algemeen directeur/bestuurder van de Dierenbescherming is enthousiast dat deze innovatieve methodiek nu in de praktijk wordt toegepast. “Het voortijdig kunnen signaleren van de sekse van een broedei is een unieke stap richting een beter dierenwelzijn. De Dierenbescherming heeft het altijd als zeer pijnlijk ervaren dat haantjes direct gedood worden als ze ter wereld komen. Wij juichen het dan ook van harte toe dat Jumbo – in aanvulling op het Beter Leven keurmerk op alle eieren – deze oplossing beschikbaar maakt. We hopen dat andere retailers het voorbeeld volgen.”

De methode

Bij de Respeggt methode wordt vóór de geboorte van de legkip al onderzocht of het een haantje of een hennetje wordt . Het zijn dus alleen de broedeieren die worden getest en dit werkt als volgt: na ongeveer 9 dagen broeden haalt een fijne laserstraal een heel klein druppeltje vloeistof uit het broedei, zonder het ei te beschadigen. Dit druppeltje wordt vervolgens met een markeervloeistof getest. De kleur van de markeervloeistof geeft aan of het geslacht mannelijk of vrouwelijk is. Als blijkt dat het een haantje wordt, wordt het broedproces afgebroken en het ei verwerkt tot waardevol dierenvoer. Dit voorkomt dat het haantje wordt geboren en vervolgens wordt gedood. De vrouwelijke broedeieren worden wel uitgebroed. Dit zijn de kippen die de eieren leggen die in de winkel komen te liggen.

Voortrekkersrol in dierenwelzijn

De samenwerking met Respeggt sluit naadloos aan bij eerdere stappen die Jumbo zette om dierenwelzijn in de eierketen te verhogen. Zo was Jumbo de eerste supermarkten die 1 ster Beter Leven keurmerk introduceerde voor haar complete aanbod huismerkeieren. Het past bij de door Jumbo ingezette route om dierenwelzijnstandaarden te verbeteren in de verschillende ketens. Jumbo introduceerde vorig jaar zuivel met het 1 ster Beter Leven keurmerk. Bovendien zijn er binnen het Jumbo huismerkassortiment al veel  producten te vinden met een 1 ster Beter Leven keurmerk, waaronder vers vlees, vleeswaren, snacks, zuivel en eieren en verschillende producten met het 2 of 3 sterren Beter Leven keurmerk, zoals eieren en kip.

Over Respeggt GmbH

Respeggt is een Duits-Nederlands bedrijf dat zich inzet om het probleem van het doden ééndagshaantjes in de eierproductie op te lossen. Hiervoor past Respeggt geslachtsbepaling in het broedei toe, waarmee kuikendoden voorkomen kan worden. De techniek is ontwikkeld door HatchTech, een innovatief bedrijf uit Veenendaal. Respeggt past de techniek toe en controleert de keten, zodat de garantie “zonder kuikendoden” kan worden afgegeven. De techniek wordt aangeboden als dienst, zodat kuikenbroederijen niet hoeven te investeren in dure techniek en de eiersector zo snel mogelijk bevrijd kan worden van kuikendoden.

Aan de hand van een blockchain gebaseerd traceability systeem controleert Respeggt de keten. Respeggt voorziet consumptie-eieren van een stempel als garantie op consumptie-eieren “zonder kuikendoden”. Respeggt stelt zich op als een open platform dat beschikbaar is voor alle genetica, broederijen, pluimveebedrijven en eierhandelaren en retailers. Voor meer informatie zie www.respeggt.com